Dva prestižní a zavedené východočeské běhy mají uzavírku první vlny přihlášek, za nejvýhodnější startovné, již v březnu.

Už jen do 20. března za 140 korun je možné se registrovat do 11. ročníku Hradubického běhu. Tento ojedinělý závod, který se letos uskuteční v sobotu 13. května, má dva straty a jeden cíl, při stejné délce tratí (10 km), kterou navíc vloni nově vyměřil oficiální měřič ČAS Jan Zajíc.

Starty jsou ve východočeských metropolích Hradci Králové a Pardubicích a cíl je v obci Čeperka, která je v polovině cesty mezi nimi. Z vlastní zkušenosti mohu konstatovat, že trať z Hradce je rychlejší a také početněji obsazenější, neběží se žádné dlouhé stoupání, většinou asfalt nebo beton, ale musí se přebíhat šest frekventovaných silnic.

Z Pardubic je trasa zajímavější. Přebíhá se pouze jedna silnice. Před polovinou je kilometrové mírné krosové stoupání do Srchu, pak seběh a přeběh přes nadjezd hradubické silnice, takže zase nahoru a dolů. Více jak polovina této trasy vede po polních a lesních cestách. Krásný je závěrečný úsek od železniční stanice Stéblová do Čeperky, jehož tři kilometry jsou v liduprázdném lese vedené v totální zeleni po širokých cestách.

Do konce března je stanoven termín levnějšího startovného pro loňskou novinku roku v Královéhradeckém kraji – Zkus maraton Kuks. Před rokem si maraton a půlmaraton dalo pět set vytrvalců. Pořadatelům se podařilo vytyčit krásné krosové tratě v okolí nejnavštěvovanější památky kraje – nedávno zrekonstruovaného barokní hospitalu Kuks u Dvora Králové nad Labem. I reakce účastníků po loňské premiéře byly velmi pozitivní.

Letošní novinkou akce na Kuksu, která se uskuteční v sobotu 22. dubna, je vedle maratonu a půlmaratonu ultra běh na 65 kilometrů a desítka. Budou i závody pro děti. Počet přihlášených měsíc před závodem atakuje číslo čtyři sta.