Jak přinutit „hérečky“ k běhání? A jak přikovat (aspoň na chvíli) běžce k televizní obrazovce? O to se úspěšně pokoušejí pořadatelé největšího seriálu přírodních běhů v zemi Kilpi Trail Running Cupu, kteří vyrazí do další sezony 29. dubna v Ostravě, s tvůrci seriálu Modrý kód, který startuje už v sobotu večer na Primě.

Prolog se konal na trati tradičního závodu KTRC na motolském golfovém hřišti. Rozcvičku vedl běžecký rekordman a trenér Róbert Štefko, o závodních zkušenostech na trailech vyprávěla olympijská vítězka v běžeckém lyžování Kateřina Neumannová a běžecké botky protáhli Sabina Laurinová, Sandra Nováková, Marek Němec, Eva Josefíková nebo David Gránský a další představitelé hlavních rolí v Modrém kódu.

Seriál vypráví příběhy lékařů, záchranářů z první linie, v horské nemocnici. Ostatně i pořadatelé KTRC už vědí, jak je jejich práce veledůležitá, vzpomeňte na předloňský Skymaraton ve žhavých Krkonoších… Naštěstí i třeba ředitel pražské záchranné služby Petr Kolouch je velký sportovec.

Spojení projektů podpořil na místě i ministr zdravotnictví Miroslav Ludvík. „Vyzývám doktory i sestry, aby si aspoň jeden menší běh v přírodě zkusili,“ řekl. On sám sice hned nepoběží, ale spolu s producentem seriálu a moderátorem Ivanem Vodochodským si plácli na to, že shodí oba po 10 kilech. Do podzima, tedy do konce KTRC…

„Vyzvu i teplického primátora pana Kuberu, aby se mnou tu pětikilometrovou trasu někde aspoň ušel. Bez cigaret a bez infarktu,“ dodala s úsměvem jeho náměstkyně Lenka Teska Arnoštová, která se zasadila o prosazení protikuřáckého zákona. „Ráda běhám i plavu, ale teď při natáčení nebyl vůbec čas. Určitě ale zase začnu, v těhle botičkách to půjde samo,“ slíbila Sabina Laurinová, která se tu zamilovala do zářivých běžeckých bot od Salmingu a z testu si je ihned odnesla.

„Chceme, aby naše závody zůstaly stále velkým zážitkem i výzvou. Těšíme se na špičkové výkony. Ale taky bychom rádi pozvali celé rodiny na příjemně strávený den na horách. Proto jsme připravili všude kratší pětikilometrové tratě, které zvládne každý. A později se třeba vydá i na ty delší,“ říká Martin Dvořák, ředitel seriálu KTRC.

Více informací, kalendář i přihlášky najdete na www.ktrc.cz