Psal se rok 2014 a najednou zčistajasna se ke mě dostává informace, že v Brně budou pořádat běžecký závod na Masarykově okruhu, první ročník.

Nejprve jsem si říkal, co to je za nápad, dělat na okruhu, kde jezdí motorky běžecký závod, ale pak jsem se hlouběji zamyslel a uznal, že to je celkem dobrý tah. Tak jsem se rozhodl, že se na ten první ročník pojedu podívat.

Masarykův okruh znám jen z televize a myslím, že i běžci z Brna a okolí neměli příliš potuchy, jak vypadá trať třeba kilometr a víc za hlavní tribunou.

Nejste ani ve městě, ani přímo v lese, ale někde mezi tím. Široká cesta, kvalitní asfalt, co víc si mohou přát běžci, kteří závodí především na silnici. Jste de facto v přírodě, nečicháte žádný kouř, nevidíte a neslyšíte žádná auta, jen dusot koní před vámi a za vámi. Navíc žádná rovina, ale krásné kopečky, hlavně ten stoupáček před cílovou rovinkou, ten je výživný, proto si o něm v cíli všichni povídají. Sám jsem asfalťák, takže až se dám zase do kupy, tak určitě zkusím.

Pořadatelé pod vedením Toma Mokrého a Lukáše Olejníčka udělali za ty tři roky hodně práce. Je to vidět na stoupajícím počtu účastníků.

Už na prvním ročníku se zúčastnilo hlavního a přidružených závodů přes tisícovku účastníků, letos je přihlášeno neuvěřitelných 1700 lidí.

V úterý končí on-line registrace, k dispozici jsou ještě nějaká čísla, takže je možné, že hranice 2000 účastníků padne. Občas děláme všechno na poslední chvíli, tak šup do toho.

Na webu závodu organizátoři avízují, že na akci zahraje skupina NEBE, takže akce není jen pro ty, co budou závodit, ale i pro jejich rodinné příslušníky a přátele. Masaryk Run není jen o tom, odběhnout si svoji trať a pak rychle domů – jde o to, strávit na Masarykově okruhu hezký den, nudit se nebudete.

Můžete tady absolvovat masáž, odborníci vám zatejpují nohu a pokud máte problém se zády, tak i ty.

Prodejce značky Mizuno vám dokonce půjčí běžecké boty a vy, než si je koupíte, tak se s nimi můžete klíďo píďo venku proběhnout.

Vyzkoušet si můžete príma koloběžku Crussis nebo inline Tempish. Milovníci vozů Volkswagen se můžou projet autem poháněným elektřinou, pro malé děti jsou k mání minibiky. Chybět samozřejmě nebude VIDA koutek pro děti, skákací hrady nebo trenažer F1.

Co je super, že pořadatelé zajistili parkování pro všechny zdarma, takže pohodička. Pro ty, co autem nedisponují, byla zajištěna speciální autobusová linka s odjezdem od hlavního nádraží přímo na okruh.

O tom, že bude opět postaráno o bohaté občerstvení jako každý rok, o tom je asi zbytečné mluvit.

Třeba na okruhu potkáte Jirku Homoláče, loni se o něj fanynky málem porvaly, aby se s ním mohly vyfotit, viděl jsem to na vlastní oči holky :-)

Koukněte tady na program