Poněkud komplikovanou cestu do Brna Obřan díky rozkopaným vesnicím, mostům a také uzavřené dálnici vynahradilo téměř letní počasí, které přilákalo ke startu davy dětí a též velmi slušný počet dospělých závodníků. A to i přes konkurenci dalších tří závodů ve velmi blízkém okolí.

První dva muži doběhli kousek za sebou

Vítěz závodu Lukáš Soural /Orel Židenice – 21:47/ proběhl vítězně cílem s náskokem pouhých čtyř vteřin před Ladislavem Sukem /21:51/. Třetí muž v pořadí Jaroslav Říha /Orel Kuřim – 23:15/ za nimi už přece jen zaostal o delší časový úsek.

Alena Hénková neměla konkurenci

Mezi ženami si brzy po startu usadila na čele Alena Hénková /AK Drnovice – 27:18/ a v podstatě svůj náskok neustále navyšovala. Se značným odstupem za ní proběhly cílem druhá Markéta Horáčková – 29:13/ a třetí Markéta Dokoupilová /29:41/.

Obřanský kros patří do Orelské běžecké ligy

Orelská běžecká liga je celoroční soutěží závodů rozložených po celé republice, které pořádá Orel a má 24 akcí.

Jednou z nich je i Obřanský kros v Brně Obřanech, který pořádá Orel jednota Brno – Obřany pod záštitou Starostky městské části Brno Maloměřice a Obřany Ing. Kláry Liptákové.

Specialitou orelských závodů jsou starty i těch nejmenších dětí a pak tam samozřejmě můžou běžet i všechny děti a mládež dle svých kategorií. Dospělí mají také své kategorie a v Obřanech byl pro ně připravený speciální šestikilometrový kros ve stráni nad obcí.

Kopec z Obřan na Lesnou dal všem pořádně zabrat

Po malém okruhu přes Obřany se asi po dvou kilometrech začalo stoupat a pod železniční tratí nabral kopec pořádný švunk. Někteří borci ho šli raději krokem a ani to nebyla žádná pohodová procházka. Cestou dolů strání nad tratí už pak byli celkem všichni rádi, že je váha žene dolů.

„Já jsem musel fakt přejít do chůze,“ hlásil mi v cíli jeden z veteránů nad 40 let Petr Halas. „Když jsem se otočil, viděl jsem tě už kousek za sebou, tak jsem ještě zabojoval, abys mě nakonec nedoběhl.“

„Do kopce běhám ráda,“ smála se Alena Hénková, „ale tradičně jsem překopla začátek a pak mi začaly docházet síly, ale zvládla jsem to celkem bez velkého poklesu tempa, tak jsem spokojená. Teď uvidím, jak si Petr (Hének, její manžel, který dnes hlídal dvojčata u trati) povede zítra na maratónu v Bratislavě.“

Už kvůli nádhernému počasí se téměř všichni běžci hned po závodě rozprchli pryč a spěchali si užít slunečních paprsků a životodárného tepla, které nám hodně měsíců chybělo, do svých domovů. Tak se bohužel nedalo s nikým ani moc probírat, jak se komu závod líbil, ale jsem přesvědčený, že tam nebylo nikoho, kdo by nebyl spokojený. Alespoň tak v cíli všichni vypadali.