Běh není sezónním sportem jako je lyžování nebo do jisté míry cyklistika. Můžeme a měli bychom trénovat po celý rok. Jak se zmobilizovat k tréninku a proč se vůbec obtěžovat běháním v zimě?

Tyto věci není třeba dvakrát opakovat pokročilým běžcům, kteří mají za sebou několik let tréninku. Vědí, co je to periodizace, běhají po celé zimní období bez ohledu na počasí. Ale pro ty, kteří teprve začínají běhat ve své první zimě, je toto období někdy obtížné a nebezpečné – nejde o vymknutí kotníku na ledě, ale o motivaci.

Protože je zima! Protože je tma! Protože je větrno! Protože je to mokro!

Je to tak, ale to nejsou žádné překážky. Pokud opravdu chcete začít běhat, nedává smysl odkládat trénink až na jaro. Nejsme medvědi, zimní spánek není pro nás.

Zde je několik důvodů:

1. Dlouhá pauza způsobí, že prakticky musíte začít od nuly

Opravdu je vám to jedno? Přece jste pracovali na své formě od jara, od léta nebo od začátku podzimu. Je důležité říci, že když jste nyní trénink přerušili, na jaře se budete cítit pomalí a budete mít pocit, že jste ztratili čas.

2. V zimě snáze přiberete na váze

V zimním období obvykle jíme trochu víc, protože je zima a nám se zdá, že naše kalorické potřeby jsou větší. Ale pokud přestaneme běhat, začne se nám v těle ukládat tuk. Nejenže se necítíme dobře s rostoucími faldami na břiše, kterým budeme muset na jaře zavést větší disciplínu, ale náš výkon se bude dále jen zhoršovat.

3. Vylaďte formu na jaro

Již v březnu se začínají rojit zajímavé běžecké akce. Pokud budete v zimě aktivní a dobře potrénujete, začnete jarní sezónu v dobré kondici a nebudete ji muset teprve budovat.

4. Běh v zimě je fascinující včetně běhu na lyžích

Samozřejmě, pokud je zima dobrá a je sníh. Běh v hlubokém sněhu je velmi dobrý způsob jak získat na síle. Běh s dítětem na saních je také skvělý způsob budování základů. Je-li sněhu hodně, můžete použít k alternativnímu tréninku běžky, naučíte se novým dovednostem a zároveň se pobavíte.

5. V posilovně je to taky zábava

Pokud je počasí venku, že by psa nevyhnal, můžete se přesunout do tělocvičny. Běžecký pás je sice trochu nudný pokud jej používáte příliš často, ale skýtá určité zajímavé možnosti. Například trénink běhání do kopce. Nastavíte si konstantní sklon a jdete do bitvy. Můžeme si také udělat náročnější tempový trénink nebo se pobavit – do kopce, po rovině, rychleji, pomaleji. Můžeme také poslouchat hudbu, sledovat televizi, nebo … číst knihu – některým se to může podařit :-) Běh v posilovně můžeme spojit s posilováním.

6. Více síly ze zimních sportů

Pokud jezdíte na lyžích či snowboardu, zlepšíte si formu na svazích. A to rozhodně! Obvykle je trošku problém v první den šílenství zvyknout si na řízení, svaly mají malé zpoždění a nejde nám to tak dobře jako na konci minulé sezóny. Pokud ale v zimě běháte, rychleji chytíte rytmus a svaly vám poděkují.

Zima je opravdu dobré období pro běhání. Nejen pro ty, pro které je běh hlavní disciplínou. Těžké je jezdit v zimě na kole, kdy je na ulicích, chodnících a cestách sníh a led. Kromě toho nás na kole rychle dostane zima. Cyklisté často trénují v zimě pod střechou na trenažérech nebo spinningu, ale někteří si jdou prostě v rámci vytrvalostního tréninku zaběhat.