Závodník běžící v dresu Dukly Praha Jakub Kovář z Budislavi na Svitavsku vyhrál úvodní závod letošního pětidílného běžeckého seriálu Agrofert Run v Pardubicích. V ženách byla také poprvé nejlepší Martina Vévodová, která sice startuje za AK Perná, ale nyní žije na ústeckoorlicku. Závod proběhl spíše za podzimního deštivého počasí a jeho délka mohla být i přes jedenáct kilometrů.

I proto mi letos nezbývá konstatovat, že kdo nic nedělá, nic nezkazí. Průběh závodu byl však zajímavý, i když nestartoval třeba loňský vítěz Robert Krupička.

V soutěži mužů se od ostatních soupeřů záhy odpoutala dvojice Jáchym Kovář s Robertem Míčem z Kuřimi. Při vbíhání do závěrečného okruhu Kovář soupeři cuknul a bylo vymalováno – 36:03. Druhý Míč – 36:20.

Bojovalo se i o třetí místo a trochu překvapivě ho získal nejlepší čtyřicátník Jirka Miler z Mladé Boleslavi – 37:17 před Pavlem Hrdinou z Jablonného nad Orlicí – 37:59 a druhým čtyřicátníkem Milošem Kratochvílem z pardubické Hvězdy – 38:06. Šestý byl další známý běžec Pavel Brýdl z Trutnova – 38:39.

V Agrofert Runu se oceňuje deset nejlepších a letos to byl o to desáté místo boj. V polovině závodu tyto pozice držela dvojka Michal Vokolek z AC Pardubice s Miroslavem Holubem z Police nad Metují. Jaromír Hradecký ze Skutče ztrácel. Jaromír doběhl vloni osmý, ale nevěděl, že se vyhlašuje deset nej, nepočkal na vyhlašování výsledků a byl tedy bez zasloužené ceny. Letos na něj jeden z kámošů v polovině závodu houkl. „Mákni, jsi jedenáctý.“ Jaromír přeřadil na svoje turbo a desáté místo nakonec urval – 40:23 na úkor Holuba, který však vyhrál padesátníky – 40:52.

Celkově 73., v konkurenci tří stovek startujících, byl nejlepší nad 60 let. Zdeněk Adamec ze Studénky zapsal čas 51:59.

V soutěži žen se o celkové prvenství bojovalo až do koncovky závodu. S favoritkou Martinou Vévodovou, vloni nestartovala a předloni druhá, se držela Eva Slavíková z Prahy, nedávno třeba čtvrtá v čase pod 40 minut v poctivé desítce v Nymburce.

„Běžely jsme spolu až do cílové rovinky. Soupeřce jsem cukla někde u označení tři sta metrů do cíle,“ řekla v cíli Martina, celkově pětadvacátá za 44:41. Eva ztrácela pět sekund. Třetí byla další žena do 40 let – populární Gabi Hejtíková. Triatlonistka z Prahy dala na celkovém 46. místě 46:15. Čtvrtá byla vítězka předchozích ročníků. Závodnice pardubické Hvězdy z Hradce Králové Denisa Kozáková je však v očekávání daleko radostnějších životních chvil, které přijdou za několik měsíců – 47:00.

Celkové páté místo vybojovala nejlepší padesátnice. Neskutečná Jana Matyášová z Dolní Dobrouče doběhla za 47:37. Následovaly zkušené longařky Lenka Ungerová a Petra Škodová.

Životního úspěchu dosáhla desátá Eva Vejběrová z Cyklo Pokr Hradec Králové. Vyhrála čtyřicátnice za 53:38 před loňskou vítězkou Annou Krátkou z Hvězdy – 55:29. Obě však nyní běhají přes bolest.

A cože se to letos nepovedlo. V chladném počasí nebyl dodržen časový rozpis. Volba trati – pět okruhů kolem závodiště, bez překážek, což se většina startujících dověděla až na startu, na netu byl jiný plán závodu. Délka tedy ne deset kilometrů, ale poctivých 11 km. Nevyznamenala se ani časomíra. Naštěstí byly vyvěšeny výsledky a někteří bedničkáři se průběžně ozývali, že v nich nejsou a byli do nich doplněni. Tombola byla tradičně bohatá, ale losovala se před vyhlašováním výsledků, takže to proběhlo spíše v komorní atmosféře.

Na vysoké úrovni byl gastro servis. Pěkná trička závodu a pro všechny byla v cíli připravena medaile závodu. Kvalitní program pro děti. „Dnes to bylo velmi zvláštní, ale zázemí pro děti si synátor velice užil,“ uvedla třeba jedna z dospělých účastnic běhu.

Agrofert Run pokračuje v sobotu 20. května nejstarším závodem seriálu ve Valašském Meziříčí a nezbývá věřit, že zde vše pořadatelům klapne na sto procent.

Výsledky