Pátý ročník Nymburského půlmaratonu, v jehož rámci proběhla i tradičně nazvaná Nymburská čtvrtka – která měřila deset kilometrů, vyhrál jeden z nejlepších českých veteránských běžců, za mlada reprezentant, Viktor Podškubka. Čtyřicátník z Litomyšle dal silniční rovinatou trasu, v které se však čtyřikrát přebíhá Labe a je tedy nutné při nábězích a sebězích z mostů dát téměř tři sta schodů, za 1:20:29 hodiny.

Druhý proběhl cílem jeho největší soupeř Jakub Hurych z Kladna, vítěz kategorie do 39 let. Oba spolu běželi úvodní desítku, kterou dali pod 38 minut. Nepatrný náskok měl Hurych. Podškubka soupeře záhy doběhl a šel před něj. Nakonec měl přesně minutový náskok.

Celkově třetí byl Martin Staněk za 1:21:54. Poslední vypsanou kategorii nad 60 let vyhrál domácí Vlastimil Janda za 1:41:33. Závod proběhl za chladného větrného počasí, chvíli při něm po hodině konání i sprchlo.

Dva roky starý traťák drží v Nymburce žijící Maročan Sajl Abdelkabir časem 1:09:34. Vyhrál i vloni, ale letos kvůli zranění nestartoval.

Rekordní počet startujících, špičkový moderátor, přímý přenos z trati

Pokračujme počtem startujících. Silniční běh na 21,1 kilometru dokončilo 268 vytrvalců, desítku 272. Takže rekordní zápis a svědomitým pořadatelům se splnilo přání překonat číslovku pět set účastníků v cíli.

Samostatnou kapitolou Nymburského půlmaratonu byl výkon jeho moderátora. Už jsem alergický na angažování kdejakého mluvky, který neví „vo co gou“. V Nymburce to byl doslova koncert běžeckých informací. Zřejmě při moderaci stačil plynule pracovat s internetem, prostě dokonalá kopie Iva Domanského, na kterého také vzpomněl. K absolutní dokonalosti mi chyběl cílový rozhovor s vítězi.

Další bombou tohoto závodu byl přímý přenos z trati na velkoplošnou obrazovku do centra závodu.

Pro zajištění řádné atmosféry pořadatelé angažovali bubenickou skupinu. Bohatý byl gastro servis a občerstvení po doběhnutí.

Zajímavá trať

Centrum závodu je v nymburském přístavišti, v prostoru pod zdymadlem, mezi řekou Labe a zbytkem historických, ale zachovalých, hradeb, které tvoří snadno zapamatovatelnou kulisu závodu.

Pořadatelé měli připraven desetikilometrový okruh. Jeho první polovina po cyklostezce vedoucí po pravém břehu řeky Labe, tedy proti proudu řeky. Po čtyřech kilometrech početné startovní pole zdolalo labský most u obce Chvalovice. Vytrvalci museli nejdříve po schodech vyběhnout na most, ten přeběhnout a po schodišti se opět vrátit na levý, břeh Labe a zde rovněž po asfaltové cyklostezce pokračovat zpět k Nymburku.

Za mostem byla super občerstvovačka. Ale to nebylo vše. Bylo se nutné vrátit přes zdymadlo do přístaviště, a to opět znamenalo hned na začátku zdymadla cca třicet schodů nahoru a třicet schodů dolů. A kde je ten zbývající kilometr navíc pro půlmaratonce? Ten byl v druhém okruhu, když se seběhlo z chvalovického mostu neodbočilo se do leva, ale byl po odbočení do prava zařazen malý pytlík, tam a zpět, o příslušné délce proti proudu řeky.

Fořtová neobhájila, vyhrála, po dvou druhých místech, Hanzlová

Před dvěma roky vytvořila traťák Lenka Šibravová z Prahy za 1:29:02. Vloni vyhrála sympaťačka z Jablonce nad Nisou Iveta Fořtová. Za mlada úspěšná reprezentantka v běhu na lyžích tehdy zapsala 1:31:50. V obou těchto závodech byla druhá Hana Hanzalová z Mladé Boleslavi. Letos se smáčkla k bezkonkurenčnímu výkonu a v nymburském osobáku 1:32:29 vyhrála, celkově byla dvacátá a nejlepší ve vypsané kategorii 35 – 49 let.

Letos Iveta opět bojovala o bednu ale nevyšlo jí to. „Vítězka si od startu běžela svůj závod a já bojovala s Petrou Eliášovou o druhé místo. Ale po sedmnáctém kilometru se přes nás doslova přeřítily mladice a bylo z toho šesté místo .“ Čas – 1:35:10

Zajímavé je, že ženy na druhém až šestém místě doběhly v minutě. Druhé místo a prvenství v mladicích v koncovce vybojovala další pravidelná účastnice závodu Markéta Vávrova z ČZU. I pro ni to bylo nejlepší umístění v tomto závodě, vloni byla čtvrtá. Její čas 1:34:22. „Jsem hrozně spokojená, podařilo se mi výborně rozložit síly a v druhém kole se posunout ze šesté na druhou příčku. Vítězka byla dnes jinde,“ řekla po závodě očividně šťastná Markéta.

Třetí byla za Petra Masojídková, čtvrtá Zuzana Šidlichovská a pátá Eliášová (1:34:48).

Nymburskou čtvrtku, tedy desítku, vyhráli Petr Harnoš z Kolína za 36:22 a pražská Dana Jiřičná, vítězka druhého ročníku půlky, za 44:23. Nebyly tak překonány loňské traťáky Zbyňka Kudrny 35:38 a Anety Khýrové 40:16.

Výsledky