Do závodu, na který jste se tak dlouho připravovali zbývá poslední týden. V jeho průběhu můžete ještě něco málo udělat pro to, aby byl váš výkon v neděli co nejlepší. Na druhou stranu můžete svůj výkon také hodně zruinovat. Čeho se tedy raději vyvarovat a na co se zaměřit?

Trénink

Už se nesnažte nic rozvíjet tréninkem. Jen se udržujte v pohybu. Tréninkového objemu jste měli výrazněji ubrat už v uplynulém týdnu a v tomto posledním už si dávejte jen kratší výběhy se střídavou intenzitou podle chuti. Nic těžkého a subjektivně namáhavého. To, co jste dosud nenatrénovali, už nedoženete. V neděli hlavně potřebujete být plní energie. Nebojte se jít až na třetinu vaší obvyklé tréninkové kilometráže. Těžší trénink už by tělo nestačilo přetavit do zesílen. MInimálně obden se kousek proběhněte, ať nohy zůstanou uvolněné a naladěné na běh.

Odpočívejte:

Odpadne vám hodně tréninku. Můžete ho věnovat pasivnímu i aktivnímu odpočinku. Zajděte s partnerem/dětmi třeba do kina, ale určitě raději e na diskotéku. Domluvte si masáž, zaplavte si a přidejte dvě rundy v páře nebo sauně s ledovou sprchou.… Pokud na to nejste zvyklí, tak raději v první části týdne…

Snažte se chodit o něco dříve spát, aby se tělo mohlo ráno samo probudit ještě před zazvoněním budíku. Nic vás neposílí tak, jako dostatečný spánek. Poslední noc před závodem vás o něj nervozita může připravit, ale to vás jen nastartuje do bojového nastavení. Důležité je mít naspáno pár nocí před tím…

Vyhýbejte se stání v práci i jinde. Když nemusíte stát, sedněte si, když nemusíte sedět, lehněte si. Nebo si alespoň dejte nohy na polštář na stůl. Hýčkejte se a užívejte si pohodlí. Startovní číslo si vyzvedněte co nejdřív a Expo projděte co nejrychleji. To nové, co tam případně objevíte, byste měli nejdříve otestovat v tréninku a to už do neděle nestihnete.

Po závodě se tam můžete vrátit pro více informací. Vyjímkou bude samozřejmě jen má krátká beseda ve 13:30… Pokud potkáte své známé a potřebujete nutně probrat novinky a strategii, běžte si k tomu někam sednout a neřešte to uprostřed proudícího davu. Tam kde musíte stát, používejte kompresní podkolenky. Použijte je nejllépe i v den závodu a to hned od okamžiku, kdy vstanete.

Strava a suplementy:

Nic nového nezkoušejte. Držte se co nejzdravější stravy, kterou máte sami na sobě vyzkoušenou a u které víte, že ji trávíte bez problémů. Snad jen den před závodem uberte vlákniny (celozrnné produkty, zelenina,…). Omezíte tím pravděpodobnost, že si budete muset v průběhu maratonu odskočit. Totéž se týká všech suplementů. Pokud jste s nimi něco neodběhali v přípravě a předešlých závodech, určitě je nazařazujte jen proto, že na vám na expu někdo vrazil do ruky letáček s nekonečným seznamem jejich přínosů…

Nesnažte se ani přejídat ani omezovat. Jezte podle hladu a chuti. Raději menší porce a častěji. Cílem je dát tělu šanci si uložit vše, co uzná za vhodné. K plnému doplnění zásob svalového glykogenu není potřeba žádná sofisitkovaná superkompenzační dieta. Stačí, že jste výrazně ubrali na tréninkovém objemu a neomezujete se v jídle.

Pití:

Člověk nemá kapacitu na ukládání tekutin do zásoby. Nesnažte se tedy pít více než jindy. Ani v sobotu. Už to, že se teď tolik nepotíte, povede k dostatečné hydrataci. Cokoli navíc jen zatíží vaše ledviny a naředí minerály v těle. Není nutné chodit s lahví v ruce a každých 10 minut se napít. Volte nápoje, na jaké jste běžně zvyklí a které vám dělají dobře.

Hmotnost:

Pokud se nebudete přejídat, určitě za ten týden nepřiberete. Vaše hmotnost by měla optimálně vzrůst o 1–2,5kg. To je ale jen uložený svalový glykogen, který na sebe váže větší množství vody. Obojí v průběhu maratonu využijete tím nejlepším možným způsobem.

Strategie:

Věřte své dosavadní přípravě a zkušenostem. Nesnažte se na poslední chvíli zjišťovat a praktikovat zázračné strategie pro rozcvičení nebo průběh závodu. Pokud nějaké neuniknete, otestujte si ji nejprve při méně důležitém závodě někdy příště.

Neoslabujte se rozebíráním předpovědi počasí, líčením svých zdravotních komplikací a jiných nedostatků v tréninku. Svým soupeřům jen odpovězte, že nějak bude a bude to stejné pro všechny. Běhat se dá koneckonců v dešti i na slunci. Pokud bude někde protivný protivítr, určitě najdete skupinku, kam se schovat a zákonitě přijde i pasáž, kde vás vítr bude zase tlačit do zad. Na otázky na svou připravenost přesvědčivě odpovídejte, že lepší to být nemohlo. Po chvíli tomu budete sami věřit…

Plán a vybavení:

V průběhu tohoto týdne si v klidu připravte seznam všeho, co bude v den před závodem a v den závodu potřebovat. Včetně časového rozpisu, kdy co bude probíhat. Včetně způsobu jak se dostanete na registraci a zpět domů co nejrychleji a jak ráno na start (MHD, odvoz, kde zaparkovat,…). Před odjezdem na registraci a poté na start si ho poctivě položku po položce odškrtejte. Není nic horšího, než zjistit na registraci, že u sebe nemáte doklady nebo chvilku před startem zjistit, že nemáte hrudní pás.

V seznamu tedy nebude jen položka REGISTRACE, ale také čas, kdy se tam chystáte a seznam věcí, které k ní budete pořebovat. Nebude tam jen Garmin, ale 100% nabitý Garmin…

Sestavení seznamu v počítači vám zabere pár minut a můžete ho pak s drobnými úpravami používat i pro další závody. Po doběhnutí si do něj můžete navíc zčerstva dopsat všechny chyby, jichž jste se v přípravě i samotném závodě dopustili. Vznikne tak váš personalizovaný nástroj důležitý pro úspěchy v dalších startech.

Vyběhněte v obuvi, ponožkách i oblečení, které s vámi už něco naběhalo. Určitě nechcete zjistit až v neděli, že vám daná obuv začne po 20 kilometrech dělat puchýře mezi prsty nebo rozedírat achilovku… I tak si citlivá místa pojistěte vhodným krémem proti odřeninám.