V cíli téměř tisicovka dospělých běžců, úžasná atmosféra na hradeckém Velkém náměstí, která od návštěvy města odradila i dešťové mraky, které kroužily kolem a občas káply. Takový byl čtvrtý ročník Night runu v Hradci Králové.

O půl deváté večer se na trať vydali pětkaři. Po představení favoritů běhu se ke slovu dostal i nejstarší český maratonec, Hradečák, Jirka Soukup. „Jirka prostě na naše hradecké akce patří,“ konstatoval moderátor a byl odměněn frenetickým potleskem. Na otázku kolik je mu let začal Jirka čtveračit.: „Narodil jsem se 1927, to je jedna, 1928 to je dva …“ naštěstí jej moderátor nenechal pokračovat a prozradil známý fakt, že Jirka letos slaví 90 let a závod byl odstartován.

V cílové rovince předvedl Jirka tradiční strhující finiš, dobíhal do cíle totiž s nejlepšími desítkáři, kteří startovali deset minut po pětce. „Hrozně jsem si to dneska užil. Být mezi mladými běžci mě hrozně nabíjí energií.“

Pětku vyhráli Miroslav Burian za 19:18 a Lenka Švabíková, oba startovali za CEPpro team, za 21:08, celkově byla šestá. oba stejného umístění dosáhli i v úvodní Night runu v Ostravě. Navíc Lenka vyhrála v Hradci i vloni.

Hlavní závod na deset kilometrů ovládli borci s vazbami na Náchodsko (oba na foto). Vítězný Michal Majoroš pochází z Police nad Metují, ale nyní žije v krajském městě a běhá za Run4fun. „Soupeři to po startu pěkně nakopli. Když se tempo stabilizovalo zkusil jsem po druhém kilometru nastoupit a podařilo se mi pak běžet sólo až do cíle,“ řekl v cíli vítěz – 34:01.

Druhý proběhl cílem nejlepší čtyřicátník. Marek Kincl z Náchoda startující za Maratonstav Úpice – 34:48 Třetí byl další tradiční účastník Michal Honzíček z KRB Chrudim – 35:13 a čtvrtý Tomáš Mocek z AC Pardubice –35:40. A kdo jiný by mohl vyhrát v Hradci běžecký závod než domácí Taťána Metelková. Pracovní povinnosti jí znemožnily závodit v týdnu, a proto o víkendu neměly soupeřky šanci. V sobotu, stejně jako před rokem, byla bezkonkurenčně první. Navíc z loňského času pár sekund ubrala. Neskutečný výkon v pětačtyřiceti letech – 36:45. V neděli si dala kratší závod Iscarex cupu a opět byla první!

Nejlepším padesátníkem byl další maskot závodu – Jan Vejběra. Na každé fotce ze startu hradeckých běhů je totiž k nepřehlédnutí v první řadě v pestrobarevném dresu svého zaměstnavatele – CykloPokr. Honza byl velmi spokojen s časem 38:28. Jeho ženuška Eva byla navíc třetí v kategorii na pětce.

Nad šedesát vyhrál Miroslav Stránský za 48:14. Druhé místo obsadil nejznámější pardubický kavárník a podporovatel běhu Milda Bajer – 53:12. Tradičně za Cafe Bajer běžela i Jana Horáková ze Srchu, která byla třetí ve čtyřicátnicích.

Mladé ženy vyhrála Kateřina Caltová za 39:12, padesátnice Martina Švarcová za 45:44 a nad 60 Ivana Opravilová – 60:46.

Night run si prostě užijí všichni, i začínající běžci, kteří by byli z jiného závodu, kde obvykle konec běhá tempem šest minut na kilometr, asi otráveni. Na pětce třeba více jak stovka startujících běžela nad sedm minut na kilometr. Na desítce téměř stovka běžela přes šest minut na kilometr. Night run pokračuje v sobotu 13.května v Brně, nyní je do závodů přihlášeno přes 700 běžců.

Výsledky