Na Radostické nerezové desítce, která uzavřela první polovinu seriálu s názvem BBP, zvítězil Roman Rudolecký (VSK Univerzita Brno – 35:14) před Danem Orálkem (AC Moravská Slavia Brno – 35:45) a Janem Kohutem (UNI Brno – 36:13). Dan Orálek samozřejmě opět vyhrál nejmladší veterány.

Žádná změna nenastala ani v dalších mužských kategoriích. Na nejvyšším stupni v kategorii 50+ má své místo rezervované Pavel Kratochvíl (Sokol Rudíkov – 38:58) a v nejstarší vypsané kategorii 60+ Svatopluk Kudlička z LRS Vyškov (43:40).

Na kratší trati v letošním ročníku BBP zatím nenašel přemožitele juniorský orientační běžec Pavel Brlica (SK Žabovřesky). Na tomto faktu se nic nezměnilo ani popáté, když Brlica dnes trať dlouhou 4400 m zvládl za 16:15. V ženách poměrně snadno zvítězila Patricia Gánovská (Vysoké Tatry – 18:22) před věkem ještě juniorkou Marikou Zahradníčkovou (18:56), která je nadějnou třebíčskou triatlonistkou. Za nimi skončily orientační běžkyně Zdenka Kozáková (Tesla Brno – 19:08) a Lucie Procházková (SK Radiosport Bílovice – 19:22).

Až pátá v rámci něžnějšího pohlaví dnes doběhla Kateřina Doubková z AK Perná (19:24), kterou v poslední době trápí opakující se viróza. Katka ale bezpečně opanovala nejmladší veteránky – na stupně vítězů ji doprovodily Marta Durnová (Branopac Veselí n. Moravou – 19:48) a Martina Matulová z Moravské Slávie Brno (20:16).

Příznivé počasí umožnilo dosahovat kvalitních časů

Letošní zima je pro běžce na jižní Moravě neobyčejně přívětivá, ani pátý závod letošního ročníku BBP se neběžel na sněhu. Včera večer se sice nad Brněnskem přehnalo krátkodobé sněžení a do rána leželo trochu sněhu, dopoledne ale roztál. Kratší trať, která byla odstartována v 10:30, se ještě běžela převážně na zmrzlém podkladu, muži startující v 11:15 si již užívali mírně blátivého terénu. Stezky ale až na výjimky neklouzaly a když k tomu připočteme po delší době jen slabý vítr a mezi mraky prokukující sluneční paprsky, velmi hodnotné výkony na špičce startovního pole byly zaručeny. Podle jmen ve startovní listině se totiž tak kvalitní závodníci sešli v Radosticích naposledy v r. 2009, kdy vyhrál orienťák Štěpán Dlabaja.

Tratě v Radosticích jsou technickými vedoucími Jindřichem Martincem a Pavlem Ptáčkem vybrány s velkým citem, takže si každý závodník přijde na své. Také proto si do Radostic našlo v sobotním dopoledni cestu 340 běžců, nepočítaje mladé závodníky v dětských kategoriích.

Ženy běží na začátku 1 km dlouhý okruh obcí a poté nabíhají do delšího okruhu (3,3 km), který musí muži absolvovat hned třikrát. Nejprve asfalt v obci, poté výběh obávané – a divácky nesmírně vděčné – 200 m dlouhé travnaté „sjezdovky“, kde sklon v horní části dosahuje 15 %. Následuje smyčka v lese ve stylu nahoru-dolů zpestřená průběhem přes ukryté fotbalové hřiště, nakonec závodníci sbíhají zpět do obce, aby tvrdě finišovali na radostické návsi. Převýšení jednoho okruhu dosahuje přibližně 80 m.

Trojice Kohut, Orálek a Rudolecký dnes spolu spolupracovala po celé dva okruhy. Poté nastoupil Roman Rudolecký a nikdo nebyl schopen jeho tempo akceptovat. V cíli tak diváci mohli mezi vedoucí trojicí vidět poměrně jednoznačné 150metrové odstupy. Rudolecký na náročné trati, která měří téměř přesně 10 km, dosáhl v kontextu uplynulých ročníků kvalitního času 35:14.

Dnešní vítězové vládnou letošnímu ročníku BBP

Po pátém z deseti závodů letošního ročníku BBP se již jednoznačně profilují vítězové jednotlivých kategorií. Roman Rudolecký vyhrál potřetí ze svých čtyř startů (v Syrovicích vyhrál Homoláč) a pokud nasbírá potřebných šest účastí, vítězství mu již těžko unikne. Dan Orálek totiž vyhrál zatím jen na Okrouhlé. V ženách vede Patricia Gánovská před Ivanou Martincovou, která dnešní závod předčasně ukončila.

Výsledky

Průběžné pořadí Brněnského běžeckého poháru

Fotogalerie Terezy Procházkové

Fotogalerie Pavly Horáčkové

Fotogalerie Lenky Topinkové

Fotogalerie rico05