Běžecký život v zemi se ani o maratonském víkendu nezastavil. Proč taky? Zůstalo přece tolik jiných alternativ a výzev, než se honit a mačkat v tlačenici po pražské dlažbě. Třeba Dobřichovický kros půlmaraton.

Nabídl toho dost. Zajímavý okruh, kombinující asfalt s terénem, rovinu s kopečky. Zázemí (i se záchody) v půvabném renesančním zámečku ze 16. století. Nepřepálené startovné dvě stovky. Rodinnou atmosféru. Kratší desítku a běhy pro děti. Nevtíravou pomoc městské policie při přebězích silnice. Konal se už popáté.

„Na návštěvě sestry v Emirátech jsem potkal známého z Dobřichovic, oba běháme, a tam jsme se dohodli, že uděláme závod taky u nás,“ vzpomíná na zrod starosta obce Petr Hampl. A tak se spojil s bratry Danešovými, přáteli z agentury Rubikon, Radost z pohybu. Nejdřív obtížně ladili termín, ale pak se tím přestali trápit.

„Máme tady hezké trasy, v terénu i po pevném podkladu, podél řeky, po cyklostezce, podél trati, čtyřikrát přes most. Probíháme všech šest obcí v okolí, od nás přes Všenory, Černošice, Karlík, Lety, Řevnice a zpátky. Děláme závod pro radost, na pohodu,“ dodává. V cíli kmital mezi nošením lahví s pitím, oceňováním vítězů a úklidem. Jinde se radní jen promenují před kamerami a pořadatelé jim za to ještě skáčou šipky do pozadí…

Podruhé vyhrál Jan Ďuk z Příbrami v traťovém rekordu za 1:21:02. Jen pro představu o náročnosti terénu, „hladkou“ silnici dává za 1:15. „Mám lepší formu než loni,“ usmíval se druhý muž nedávné plzeňské stovky. „Chtěl jsem držet 3:30, ale jak jsem zbyl vepředu sám, už se mi tolik nechtělo.“ Co zbyl… vypálil jak střela hned od startu. Trénuje hlavně tempa, až 200 km týdně. A příští víkend ho čeká 87 km ultra u Dana Orálka.

Druhý skončil veterán Pavel Šimek 1:26:20 a třetí Viktor Soukal 1:27:10. Kousek za nimi doběhl nezničitelný, byť věčně skuhrající Martin Matula, nejrychlejší Čech na havajském Ironmanu všech dob. Mezi ženami běžela nejlíp Andrea Frantová 1:37:25.

Posíláme palec vzhůru do Dobřichovic. Zaprvé dává místním motivaci pro běhání a pocit hrdosti, že mají vlastní závod. Zadruhé rozšiřuje příjemnou „nekomerční“ nabídku „kombinovanou“ trasou. A zatřetí láká za dalším poznáním do osvěžující rekreační krajiny podél Berounky.

Foto 138× – Kros půlmaraton