Netradiční běžecký závod, kterým zcela jistě opět 11. ročník Hradubického běhu byl, měl letos při stejné délce závodu překvapivě vítěze z obou míst startu. Nejlepším mužem, který běžel na trati Hradec Králové – Čeperka, byl Michal Majoroš z Hradce. Tento borec dokázal trasu z Hradec vyhrát po čtvrté za sebou.

Vloni byla trasa úředně změřena na deset kilometrů. Start je současně v obou východočeských metropolích a společný cíl v obci Čeperka, takže Michal časem 34:25 překonal o půl minuty vlastní traťák.

„Bylo to fajn. Trasu už důvěrně znám, jenom škoda, že jsem celý závod musel běžet sám.“ řekl po závodě. Vloni měl soupeře až do koncovky, letos si dal velké sólíčko.

Druhý proběhl cílem Martin Simon z Hradce za 39:31 a třetí David Bílek z Vrbic za 40:44. Ten na bedně překvapil svým mladým vzhledem. A opravdu, dle výsledků mu je 14 let.

Celkově čtvrtý proběhl cílem první běžec, který se na desítku vydal na trati Pardubice – Čeperka. Byl to Jirka Mrázek z Chlumce nad Cidlinou. Časem 41:08 rovněž on vylepšil loňský traťák z Pardubic. Následovali i v absolutním pořadí další běžci startující z Pardubic – Petr Dlouhý za 41:46 a Romana Tandler z Kutné Hory za 42:03.

Trať z Hradce je rychlejší, žádné dlouhé stoupání, většinou asfalt nebo beton, ale musí se přebíhat šest frekventovaných silnic. Z Pardubic se přebíhá pouze jedna, a to hned po startu, takže provoz na ní je zcela zastaven. Před polovinou je kilometrové mírné krosové stoupání do Srchu, pak seběh a přeběh hradubické silnice, takže zase nahoru a dolů přes nadjezd. Více jak polovina této trasy vede po polních a lesních cestách. Krásný je závěrečný úsek od železniční stanice Stéblová do Čeperky, jehož tři kilometry jsou v liduprázdném lese vedené v totální zeleni po širokých cestách. Převýšení této trasy je dokonce dvacet metrů, kdežto hradecké jen pět metrů.

Proto bylo letos velkým překvapením, že nejlepší ženský čas vytvořila závodnice běžící z Pardubic. Zkušená orienťačka Petra Škodová dala pardubický ženský traťák – 46:04. Na druhém místě na této trase byla Anna Krátká z Hvězdy Pardubice – 47:47 a třetí Romana Pavelcová z Atletiky Žamberk – 49:08.

„Jsem ráda, že jsem si mohla odzkoušet obě trasy. Před pár lety jsem totiž vyhrála běh z Hradce, ale musím říci, že dnešní trasa se mi více líbila,“ řekla po závodě Krátká.

Vloni hradecké ženy doslova převálcovaly pardubické. Vítězná Daniela Čepová z OK 99 totiž zapsala 39:22. Letos soutěž z Hradce vyhrála Martina Seifrtová za 46:53 a byla ze svého triumfu dost zaskočena.

„Pro start jsem se rozhodla až ráno. I když běhám pravidelně ještě se mi nestalo, že bych nějaký běžecký závod vyhrála. Musím však zdůraznit, že jsem dnes asi měla i hodně štěstí, že nedorazily do Hradce kvalitnější závodnice,“ řekla v cíli vítězka, která jak dodala hraje tenis, jezdí na kole, ale nijak se nespecializuje.

Druhá proběhla cílem Soňa Jožáková z Poličky za 49:59. Na trati byl i její manžel (47:22). Za stejný tým startovala i Lucie Dostálková, která dala těsně nad hodinu.

„Jsme v Hradci na návštěvě a tak jsme to spojili s tímto závodem. Sice chodím běhat, ale tohle byl zcela něco jiného. Asi jsem se nechala i strhnout a měla toho ke konci dost.“ Třetí z Hradec doběhla Klára Krejčí za 50:28.

Tradičně méně běžců vyběhlo z Pardubic a poslední to dal za 64 minut. V početnějším hradeckém poli se i jeho koncovka, 80 minut, v pohodě vešla do závodního limitu 1,5 hodiny.

V Čeperce se poběží závod i za čtrnáct dní, a to v neděli 28. května od 16 hodin závod na šest kilometrů pořádný místními.