Pokud jste propadli vlně Spartan Raců, Army Raců a všech dalších OCR nebo-li hezky česky běžeckých závodů s překážkami, víte, že to není zábava pro ty, kdo si neradi umažou ručičky a kdo je má tak trochu dozadu. Ponechme stranou otázku, zda se jedná jen o módní vlnu, která časem opadne, faktem je, že k tomu, abyste mohli podobný závod se ctí absolvovat, potřebujete nejen silné nohy, ale i pořádně silný zbytek těla a značnou míru obratnosti.

Vedle běžeckých pasáží vás totiž čekají libůstky jako šplh po laně, přelézání dřevěných stěn nebo brodění se různě hlubokou vodou a všelijakým množstvím bahna. To, že vás při takové disciplíně mohou boty slušně podržet, anebo taky pořádně podrazit, musí být každému nad slunce jasnější.

Americká společnost Reebok přišla zkraje roku s novou, už šestou verzí modelu All Terrain, určenou pro pohyb v extrémně náročném terénu. Neznamená to, že byste v téhle botě museli nutně běhat jen OCR, nicméně obzvláště na ně bylo při konstrukci Reebok All Terrain 3.0 myšleno. Model doznal oproti svým předchůdcům celé řady změn. Především je to zesílení v oblastech, kde měly jeho předchůdci tendenci se nejčastěji trhat, úplně nový svrchní materiál a unikátní systém šněrování.

Řada All Terrain je specifická svým zacílením především na účastníky OCR. Na botě najdete celou řadu prvků, které jsou běžné krosové kecce naprosto neznámé. Jako první jmenujme Rope Pro. Angličtináři už tuší, o čem bude řeč. Rope pro je pruh gumy s výstupky, který začíná na podrážce a vede po vnitřní straně boty směrem ke kotníku. A je tam proto, aby majiteli usnadnil šplh po laně, jenž bývá součástí OCR (pobíhačům v divoké přírodě pak může analogicky usnadnit šplh na strom před medvědy nebo smečkami hladových vlků). Ke slovu přijde i na dřevěných překážkách.

Majitelé předchozích modelů si často stěžovali na nízkou životnost. Bota se trhala hlavně v přední části, která je proto u modelu 3.0 nově krytá gumovým materiálem „Dura-Grip“, jenž by měl podobným nepříjemnostem zamezit.

All Terrain jsou první boty, které mají továrně vyráběné odvodňovací kanálky. Ty se od prvního modelu těchto bot průběžně setkávají stejnou měrou s nadšenými, jako naštvanými reakcemi. Někdo je z nich a toho, jakým způsobem dokážou odvést vody z boty, nadšení, jiní jim vyčítají, že se velice snadno ucpou drobnými kamínky nebo úlomky větviček a podobným neřádstvem, a pak je nutné je do zblbnutí čistit. Ať už patříte (případně se přiřadíte) k jakémukoliv táboru, vězte, že kanálky jsou i na verzi 3.0.

Zcela novým prvkem je šněrování. Tkanička neprochází očky v botě nebo přišitými oušky, ale gumou, která je součástí boty ale ne jazyka. Tím se ovšem znemožňuje zašněrovat tkaničky tak, aby bota poskytla větší stabilitu kotníku.

Vzhledem k tomu, že kecka není nijak extra vycpaná a noha se nevítaně pohybovala i u předchozích modelů, je to asi největší minus celého modelu. Při pohybu se navíc bota pod kotníky jakoby „otvírá“, a pokud zrovna běžíte v normálním terénu, naberete do ní opravdu nepříjemné množství hlíny, jehličí, kamínků a dalšího běžného bordelu.

Do lesa a na normální trail tak jedině s návleky, pokud tedy nechcete pravidelně zastavovat a boty vyklepávat (a to nikdo nechce). Tkanička se navíc dost blbě utahuje, bota tak neustále působí povoleným dojmem a srovnat v ní jazyk, který je z jedné strany pevně přišitý k botě tak, aby netlačil, vyžaduje mnohdy slušnou dávku trpělivosti.

Bota je se svými 220 gramy lehoučká a 5mm dropem splňuje v podstatě parametry minimalistického obutí, které umožňuje skvělé čtení terénu. Zhruba 6mm (školní pravítko neumožnilo lepší přeměření) drapáky na podrážce zajišťují v technickém terénu skvělou stabilitu. Před jistotou, jakou boty v bahnitých (hodně bahnitých a hodně prudkých) sebězích poskytuje, se můžou jít vložky always stydět do kouta.

Ale teď vážně – při normálním trailovém běhání, tedy ne na tratích OCR, je podrážka naprosto skvělá. Slabší je už zmiňovaný jazyk a s ním spojené šněrování plus nedostatek stability v oblasti kotníku. Z uživatelských recenzí je ovšem patrné, že při OCR na mokrých dřevěných překážkách mohou překvapivě klouzat.

Dámská verze boty je poměrně úzká, se svou širší nohou a vyšším nártem jsem musela zvolit jedno z nejmenších pánských čísel. Je tudíž otázka, jak bude bota sedět na šířku klukům s širokým (pánským) chodidlem.

Reebok All Terrain 3.0 jsou v dostání ve třech barevných variantách a přijdou vás na 2.999,–.