V plném proudu je další ročník desetidílného Hradeckého běžeckého poháru. Tento týden se uskutečnil třetí závod. Další je plánován na úterý 30.5. se startem v 18 hodin u rybníku Biřička.

Jak je již tradicí nový ročník rovná se nová trať. Pořadatelé malinko upravili loňskou a letos délku dvoukolového lesního běhu uvádějí devět kilometrů. Do pohráru se vrátil jeho předloňský vítěz Tomáš Cink, vloni vůbec nestartoval. Vyhrál dva úvodní závody – jeho traťák je 32:18.

Letos bude chybět úřadující šampion Petr Martinovský, který se věnuje hlavně ultra běhům a čeká ho v červnu obhajoba čtvrtého místa v Krakonošově stovce. Nedávno byl třeba v druhý v kultovním trailu Pošuk. „Mám toho moc a trénink na ultra běhy mi dává zabrat.“ O víkendu si třeba Petr vystřihl sólo maraton bez velkého občerstvování po hradeckých lesích v tempu čtyř minut na kilometr.

V ženách patřili úvodní závod Katce Houžvičkové (41:26), druhý letos nejlepší nad 40 let Šárce Sýkorové (41:41).

V třetím klání chyběl Cink. O prvenství bojovali Pavel Kocurek s Tomášem Rozkošen. Kocurek sice získal v prvním kole malý náskok, ale Rozkoš ho v druhém doběhl. V koncovce měl více sil Kocurek – 34:28, Rozkoš – 34:37. Ten také vede průběžné pořadí. Třetí byl nejlepší čtyřicátník Jirka Doucha – 35:47.

V ženách poprvé v poháru nastoupila a suverénně vyhrála Ivana Machačová – dala ženský traťák 40:58.

Za ní běžela většinu závod v očním kontaktu Šárka Sýkorová (nakonec čtvrtá za 42:32), ale díky nečekaným běžeckým problémům šla před ní v koncovce druhá mladá Míša Lánová (41:44) a i třetí Katka Houžvičková (41:49).