Druhý závod letošní pětidílného běžeckého seriálu Agrofert Runu ve Valašském Meziříčí vyhrál na desetikilometrové asfaltové trati vedoucí nejdříve okolím zdejší chemičky Deza a v závěru přímo areálem Jiří Čípa za 31:09 minuty.

Jako jediný z více jak pěti stovek startujících na rovinaté desítce dokázal za celkem příznivých běžeckých podmínek, bylo pod mrakem a chvíli i jemně sprchlo, zdolat dvojici Ukrajinců Veretskyi (31:30) a Timaschov (31:39). Celkově čtvrtý byl nejlepší domácí triatlonista na krátkých tratích Jan Čelůstka za 31:52. Pátý neunavný závodník Jiří Petr za 32:18.

Do elitní desítky se dostali i nejlepší čtyřicátníci. Šestý Tomáš Blaha zapsal 32:29, sedmý Václav Bitala 32:52. Následoval Tomáš Steiner (32:59) a Pavel Hrdina, který po noční šichtě dal 33:31.

Co se podařilo Čípovi nezvládly české ženy. Celkově osmnáctá doběhla Valentina Kiliarska za 35:55. Dvaadvacátá Tereza Durďiakova doběhla ve stejném čase jako nejlepší padesátník Rosťa Kolich – 36:11.

Třetí ženou byla Slovenka Romana Gajdošová – 36:22. Čtvrtá byla vítězka úvodního závodu v Pardubicích Martina Vévodová – 36:59.

Celkově pátou ženou byla nejlepší čtyřicátnice a letošní česká šampionka v maratonu Petra Pastorová (37:01) z MKS Ostrava. „Původně jsem měla běžet v Polsku. Závod mi odpadl tak jsem včera celkem kvalitně potrénovala a pak mrkla co je v okolí. Ještě jsem tady neběžela a závod se mi líbil. Sice jsem nejlepší měla v dohledu, ale momentálně nemám takovou rychlost a ani jsem ji vzhledem k maratonu moc netrénovala. Proto jsem s dnešním výkonem spokojená,“ řekla po závodě Petra.

Celkově dvanáctou ženou byla vítězka kategorie nad 50 let Jana Matyášová z Dolní Dobrouče v čase 41:58. „Letos si vybírám dost závodů, kde jsem ještě nestartovala. Velmi mě dneska potěšilo, že vedle tradičního manžela mě byli povzbudit i další moji nejbližší.“ Druhá v této kategorii byla další atletická persóna Mirka Hanáková z Bučovic – 44:57.

Poslední vypsanou kategorii muže nad 60 let vyhrál Ivan Kamenec za 44:28 před Alfonsem Vytiskem z MKS Ostrava – 44:46.

Ve Valašském Meziříčí pořadatelům vše klaplo. Dokonce jsme v závěru při vyhlašování viděli pohromadě i deset nejlepších mužů a žen, jak je u Agrofert runu obvyklé. A tak nezbývá závěrem konstatovat, že další závod Agrofert runu se uskuteční v sobotu 10. června v Napajedlech.