Po čtyřech prvenstvích v řadě chyběl letos na běhu Bystřickém kolem Vírské přehrady Jan Janů. Měl vrchařský závod. Dalo se očekávat, že i vzhledem k atraktivní finanční prémii, která je spojena se startem v srpnovém Malém svrateckém maratonu (ten má „pohodových“ 32 kilometrů) dorazí jeho loňský vítěz Jan Kohut z Blanska. A skutečně si zadělal po vítězství v silničním horském běhu na 28 kilometrů, součet stoupání je přes pět set metrů, na další úspěch. Teď musí dobře zaběhnout v srpnu a má vírský pohár v kapse.

Letošní český vicemistr v maratonu měl jediného soupeře v Danielu Orálkovi z Brna. V úvodní lehčí desítce měl Dana před sebou, ale v očním kontaktu. Od jedenáctého do šestnáctého kilometru musejí běžci dát přes dvě stě metrů součtu stoupání a právě v této nejnáročnější pasáži Kohut rozhodl.

Profil závodu je jak zuby od pily. Nejnižší místo je v nadmořské výšce 387 metrů a nejvyšší v 665 metrech. Na celé trase je spousta krásných míst s výhledy na okolí Vírské přehrady a to nad obcemi Veselí, Hluboké, Chlum i Věstín. Prvních 10 km probíhá v samé blízkosti přehradní nádrže po pravobřežní komunikaci, kde je zákaz provozu motorových vozidel a také úsek mezi obcí Chlum a Věstín (od 21 do 25 km závodu) je prakticky bez silničního provozu. Vybíhalo se za relativně příjemné odpolední teploty, ale počasí postupně přitápělo stupně nahoru.

Kohutův vítězný čas byl 1:44:02, druhý Orálek byl o dvě minuty horší. V roce 2015 Janů zapsal traťák pod 1:34:55.

Třetí místo rovněž v druhé půlce vybojoval Tomáš Hrdina z Brna 1:53:07 před druhým veteránem Jurajem Plekancem –1:53:27. Celkově osmý byl nejlepší padesátník Václav Ožana – 2:03:17.

V soutěži žen nedala šanci mladší konkurenci padesátnice Ivana Martincová. Ta zde vyhrála po čtvrté, tentokrát v čase 2:13:25. V roce 2008 zapsala traťák 2:00:01. Lepší bilanci pěti prvenství má Anna Krátká ze Svitav (osobák 2:00:08), ta letos nestartovala.

S odstupem za Martincovou běžela druhá Mirka Pešáková – 2:14:04. V polovině závodu s ní byly v kontaktu další čtyři závodnice. Spolu favoritka běhu Eliška Vlachová neudržela třetí místo – 2:22:05. To vybojovala Alena Bojanovská za 2:15:15 před Klárou Mirvaldovou – 2:19:01. Všech třináct ročníku závodu a jedno prvenství má na svém kontě Zdeňka Komárková – 2:22:45.

Šedesátníky vyhrál Oldřich Šperka z Jedovnice za 2:26:03 před Alfonsem Vytiskem z MKS Ostrava 2:28:25. Nad 70 Josef Holý z Brna – 3:32:11

Závod má i svého již potřetí za sebou stejného posledního závodníka. „Letos jsem si až do cílové rovinky myslel, že budu předposlední. Za mnou běžela jedna soupeřka, která nevzdává a překvapilo mě, že už je v cílovém prostoru. Byla zde poprvé a dost jsem se divil, že jde do tak těžkého běhu, ale jak ji znám běhá i dlouhé trailové závody. Holt vírská silnice ji zlomila a na mě zbyl zase poslední flek,“ pravil smutný hrdina závodu z druhého konce pořadí. Na trati strávil necelé čtyři hodiny.