První opravdu tropický víkend letošního roku, rozpálené kamenné náměstí a k tomu start v pravé poledne. Takové kulisy uchystal osmi desítkám účastníků hlavního závodu šestý ročník Nadačního běhu Mamut Přerovem. Organizátoři šestého Mamuta z atletického oddílu SK Přerov v čele s Honzou Koňaříkem si pro kvalitně obsazené startovní pole připravili inovovanou, zčásti krosovou trasu vedoucí po březích řeky Bečvy ve dvou okruzích korunovaných výšlapy do schodů směrem k historickému centru města.

Hned od začátku do toho ostře šlápla skupina favoritů vedená Tomášem Navrátilem z AK Kroměříž, který se ale nakonec musel sklonit před uměním a zkušenostmi svého klubového kolegy Tomáše Blahy. Ten zvítězil celkově i mezi čtyřicátníky zásluhou času 25:45. Druhý dorazil do cíle Navrátil (25:59) a třetí byl další elitní veterán nad čtyřicet let Přemysl Žaludek (Kola Malenovice, 26:13).

„Tomáš Navrátil to rozběhl hodně rychle, takže jsem ho dorazil až na druhém kilometru a zhruba kolem schodů v závěru prvního kola se mi podařilo se od něj trochu odpoutat. Pak už to celkem šlo ve slušném tempu,“ pochvaloval si v cíli vítězný Blaha, jenž vítězstvím v domovském Přerově zopakoval jen den starý triumf z dalšího závodu Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje – Běhu ve Skalce.

„Já mám za sebou taky už druhý závod tohoto víkendu,“ zmínil nejmladší z trojice na stupních vítězů Tomáš Navrátil. „Zkusil jsem to rozběhnout už od začátku, ale Tom Blaha se přese mě dostal ještě v prvním kole. Sice jsem ho pak chvíli ještě dotahoval, ale zároveň jsem si hlídal kluky zezadu,“ podotkl stříbrný z letošního Mamuta.

To třetí v cíli Přemysl Žaludek uznal, že se s prvními dvěma borci moc do křížku nepouštěl. „O třetím místě jsem rozhodl v seběhu k Bečvě v úvodu druhého kola, kdy jsem se definitivně utrhl od dalších běžců v pořadí za mnou,“ zmínil závodník, jehož úspěch nebyl v rámci rodiny jediný. Pro druhou příčku mezi ženami si totiž doběhla jeho manželka Jana Žaludková (31:08, Kola Malenovice), která nestačila pouze na vítěznou Adélu Esentierovou (Baláž Extreme Team Ostrava, 30:54). Třetí skončila domácí Eva Macíková (Přerov, 32:57).

Souboj v čele ženské části závodu přitom kopíroval boj o prvenství mezi muži. Z vítězství se v cíli radovala Adéla Esentierová, zatímco druhou Janu Žaludkovou trápily potíže, které tak trochu souvisely s jejím příjmením. „Bohužel se mi neběželo dobře, bolel mě totiž hodně žaludek. Snad se to do týdne spraví,“ doufala zkušená závodnice.

Třetí Eva Macíková si hlavně užívala svůj úspěch a pohodu slunečného dne. „Byl to krásný závod. Trať se mi moc líbila, bylo to fajn,“ libovala si nejmladší z medailistek.

A zatímco slunce pralo do dlažby centrálního přerovského náměstí jako zdivočelé, užívali si závodníci po bezmála osmikilometrové šichtě zaslouženého odpočinku – ten se zmrzlinou, jiný s pivem, každý podle své chuti…

Výsledky

Foto 70× – Milan Kobliha