Endorfiny patří mezi skupinu peptidových hormonů. Jsou antagonisty opiodních receptorů v našem těle, mají tedy podobné účinky jako řada opiátů, např. morfin. Vznikají štěpením svého prekurzoru nejen v mozku, ale i v placentě, pankreatu a dalších orgánech.

Navozují pocit euforie a štěstí, ovlivňují a povzbuzují naši náladu a spánek. Proto máme při běhu čsto pocit, že můžeme v daném tempu setrvat i několik hodin. Ale pozor, ne při každé intenzitě běhu se tyto hormony uvolňují do oběhu. Při příliš intenzivním a anaerobním tréninku se nám do těla uvolňuje spíše stresový hormon kortizol.

Nejvyšší dávku endorfinů si do těla můžeme napumpovat během delšího tempového běhu, tedy pod hranici anaerobního pásma. Pokud se tedy chceme přirozeně nadopovat, dlouhé výběhy do přírody jsou tím nejlepším zdrojem těchto omamujících hormonů.

Někdy nás při tréninku bolí nohy, praskají puchýře, tahají nás svaly a cítíme se celkově vyčerpaní. Jakmile se do těla uvolní endorfiny,bolest a naše problémy díky tomuto endogennímu opiátu jsou daleko vice snesitelné. Proto setrváme v daném tempu našeho běhu po dobu klidně i několika hodin – viz věčně vysmátí maratonci a ultramaratonci.

Navíc, pokud podstupujeme dlouhé výběhy se sparingpartnerem, můžeme si jeho přítomností, příjemnou konverzací s ním či s ní ještě zvýšit. V podstatě, endorfiny se uvolňují do těla při příjemných činnostech. A přestože se třeba zpočátku našeho tréninku cítíme unavení, jakmile překročíme určitou hranic a endorfiny se dostanou do hry, bolest je náhle tatam.

A při kterých činnostech se tyto látky ještě mohou uvolňovat a tvořit v těle?

• Při konzumaci čokolády

• Při adrenalinovém sportu (nesmí být ale příliš adrenalinový a člověk se při něm nesmí cítit ve stresu)

• Při pití kávy a kofeinových nápojů

• Konzumací chilli papriček

• Při sexu a orgasmu

• Při smíchu!

• Při pravidelném, nejméně sedmihodinovém spánku

• Při ostatních sportech – zejména vytrvalostních (plavání, jízda na kole, lyžování, ale i při volejbalu a týmových sportech)

Shrnuto, endorfiny nás činí šťastnějšími a mladšími. Pokud tedy máme stresovou práci, ale dokážeme ji správně vybalancovat pravidelnou dávkou endorfinů, je to jen dobře. Takže se smějte, běhejte a dobře spěte. A budete nesmrtelní.