Ve skvělou oslavu narozenin spolupořadatele závodu Tomáše Rašnera se proměnil Náměšťský čtvrtmaraton, kterým pokračovala jednak Velká cena vytrvalců Olomouckého kraje a také Hanácký běžecký pohár. Na pět desítek účastníků si užilo jednak pestré dvoukolové trati a také pohostinnosti oslavence Tomáše a jeho kamarádů z pořádajícího KVS Olomouc v jejich areálu v Náměšti na Hané.

Samotná trasa dlouhá deset a půl kilometru zavedla závodníky z hanácké roviny lámající se právě v Náměšti do kopců v lesích směr nedaleké Olbramice a zase zpět kolem říčky Šumice. Špičkovou formu z posledních měsíců zde opět prokázal elitní veterán týmu AK Kroměříž Tomáš Blaha, jenž zvítězil časem 38:56.

„V prvním kole jsme běželi ve skupině, potom jsem zrychlil a držel docela svižné tempo. Tedy samozřejmě ne do těch celkem prudkých stoupání, ale při seběhu z lesa už jsem náskok v pohodě držel,“ popsal svou cestu za prvenstvím vítěz řady nedávných závodů na střední Moravě Blaha.

Za ním se rozpoutala bitva o celkové druhé a zároveň první místo mezi muži do 39 let. Nakonec je urval Zdeněk Krejčí (40:25, Liga stovkařů Olomouc) před svým oddílovým kolegou Stanislavem Krajčou (41:15).

„Sem jsem si vezl zadek v autě, tak jsem něco na trati musel ukázat,“ smál se dobře naložený Zdeněk už u piva v rámci oslav v cíli. „Na konci prvního kola jsem si doběhl přední skupinku a věděl jsem, že na Toma Blahu nemám. Povedlo se mi ale urvat Standu v seběhu v lese pod Olbramicemi a pak už jsem si dal záležet, abych to druhé místo pod kontrolou své přítelkyně udržel,“ mrkal Zdena.

A dobrou náladu všech borců po doběhu dokumentoval i třetí Stanislav Krajča, přestože přiznal, že tentokrát byl na trati oproti zvyklostem o něco slabší. „No ale musel jsem Zdeňka jednou nechat doběhnout přede mnou, protože ho většinou porážím,“ chechtal se v rámci přátelského pošťuchování pohodový borec z Králové u Uničova.

Mezi ženami se souboj kolegyň z olomoucké Ligy stovkařů odehrával dokonce na pozici nejvyšší. Na tu se nejprve dostala Jana Matějíková, ale později se před ni dostala někdejší specialistka na orientační běh Jana Václavková (48:44). „Dnes mi to šlo až překvapivě dobře, hlavně do kopců. Hlavně že na trati nebylo žádné posečené seno a podobné alergeny,“ kvitovala v cíli spokojená Václavková.

To druhá z Jan v cíli Matějíková (50:16) neměla tentokrát svůj den. „Cítila jsem se trochu slabá, ale to není opravdu důležité. Hlavně gratuluji Tomovi Rašnerovi k jeho narozeninám,“ našla obhájkyně celkového prvenství ve Velké ceně vytrvalců Olomouckého kraje na závodě to nejpodstatnější.

A podobně to viděla i celkově třetí Zuzana Svobodová (51:08, AK Drnovice): „Dnes se mi běželo výborně, tuto trať mám moc ráda. Hlavně kvůli závěrečnému posezení je to můj moc oblíbený závod,“ vyznala se usměvavá Zuzka, než se jako většina ostatních pustila do připravených uzenin, koláčů, piva a dalších dobrot.

Tak na zdraví, milý Tome Rašnere!

Foto 160× – saharak.rajce­.idnes.cz