Historické i přírodní krásy Chomutova se na začátku srpna stanou kulisami prvního ročníku Chomutovského půlmaratonu. Organizátoři doufají, že tato sportovní akce přiláká nejen početnou běžeckou komunitu ve městě, ale i potenciální turisty.

„Běh je populární sport a nadšení běžci neváhají jezdit na závody desítky i stovky kilometrů. Chceme dát možnost domácím běžcům zasoutěžit si ve známém prostředí a zároveň přesvědčit přespolní, že naše město může být skvělým výletním cílem,“ říká spoluorganizátor Stanislav Mrkáček z Běžeckého klubu Spořice, který městu jako hlavnímu organizátorovi pomáhá svými zkušenostmi z realizace menších závodů. Hlavním partnerem akce je společnost Sweep a při výběru optimální trati pomáhali i zástupci klubu Běžci Chomutov.

Výsledná trasa provede běžce například po historickém centru, po zooparku nebo Bezručovým údolím.

„Někde jsme museli ustoupit požadavkům městské policie kvůli maximální bezpečnosti běžců,“ vysvětluje Stanislav Mrkáček, proč na běžce čekají dva náročnější výběhy do kopců. „Nebude to trať pro překonání osobních rekordů. Předpokládám, že ti nejlepší by mohli být v cíli do hodiny a dvaceti minut,“ dodává. Kdo by se snad necítil na celou trasu, může zvolit štafetu na třikrát sedm kilometrů. „Chceme běh zpřístupnit maximálnímu počtu běžců, proto jsme do programu zahrnuli i dětské závody, které zpestří program na náměstí,“ vysvětluje s tím, že cílem je přivést na trať pět stovek závodníků.

Kromě dětských závodů se na náměstí, kde bude start i cíl maratonu, chystá také doprovodný program určený především milovníkům aktivního života. A je možné, že běžeckou část ještě zatraktivní účast českých běžeckých špiček.

„Určitě bychom sem chtěli dostat Ivču Sekyrovou ze Sokolova, která je v běžecké komunitě hodně známá,“ říká Stanislav Mrkáček, který si jako organizátor premiérový závod nezaběhne. „V minulosti jsem to tak dělal při organizaci menších závodů v Bezručově údolí, ale je to příliš náročné,“ dodává muž, který zná i atmosféru velkých evropských závodů. Na začátku května totiž startoval na maratonu v Ženevě.

Základní informace o půlmaratonu v Chomutově:

  • Přihlášení a propozice: www.chomutovskypulmaraton.cz
  • Datum a čas: v sobotu 5. srpna do 10 hodin
  • Startovné: 400 Kč hlavní závod / 900 Kč štafeta při online registraci
  • Hlavní závod – kategorie:
  • Muži, ženy 1998–1978 – 21 km
  • Veteráni/ky A 1977–1968 – 21 km
  • Veteráni/ky B 1967–1958 – 21 km
  • Veteráni/ky C 1957 a starší – 21 km
  • Štafeta 3×7 km (do 120 let, nad 120 let) – 21 km
  • Doplňující závody: Závody pro děti a juniory v 9 věkových kategoriích

Tisková zpráva