Řádný krpál a ještě tomu třikrát? Ale celkem jenom 6,8 km a potom zasloužená koupačka ve Vltavě a poleženíčko na pláži. Tak vypadá plán na sobotní dopoledne a zahájení víkendového double programu Pražského běžeckého poháru. Vítejte ve Zdibech i Klecanech.

Ano, obě obce na severním okraji Prahy se spojily loni při podpoře zrodu dalšího běžeckého závodu. „Děláme silniční a rovinatý běh v Praze 11 na sídlišti. Chtěli jsme zkusit zase něco úplně jiného. Menší poklidný rodinný podnik za městem, v pěkném terénu,“ říká Karel Hájek, šéf pořadatelského týmu Sport4aktiv, sám bývalý Ironman.

Okruh šplhá z Klecánek od přívozu přes Zdiby lesem do asi 700 metrů dlouhého kopce (převýšení celkem 312 m), míjí se území Klecan, následuje prudký seběh. „Pravý kros,“ usmívá se Hájek, ve své triatlonové minulosti skvělý plavec a lepší cyklista, který to vždycky nějak doběhl.

Očekává se pořádné teplo, ale většina trati vede v lese a start v 10.30 hodin slibuje ještě zbytky fryšného ranního vzduchu. „Bude to těžký, ale loni si to i ti, kteří se zpočátku obávali, v cíli moc chválili,“ dodává ředitel.

Děti poběží jen po rovině (od 50 m do 900 m podle věku) a pak si mohou užít plavbu na řece se záchranáři, hopsání ve skákacím hradu a další atrakce. Zbytek rodinky může pohodlně sledovat vývoj hlavního závodu se svým favoritem v cílovém zázemí v Klecánkách u přívozu.

Prezentace začíná už od 9 hodin, hlavní start je v 10.30, následuje hned vyhlášení, děti začínají postupně dle věkových skupin od 12.30. Můžete si postavit i štafetu, kde poběží každý člen jeden okruh. Prostě pohoda poběháníčko před prázdninovou lenorou.

A nezapomeňte! Pražský běžecký pohár pokračuje hned v neděli na Černém Mostě Škorpilovou Čtrnáctkou (ženy běží polovic). V cíli se můžete těšit na vychlazený Birell Ječmen.