Už zítra se rozebíhá osmý ročník Mattoni 1/2Maratonu Olomouc. Na jeho start se postaví celkem 6 200 vytrvalců ze 49 zemí světa, v čele startovního pole budou opět ti nejlepší světoví i čeští vytrvalci. Start z Horního náměstí si kromě půlmaratonců užije i tři a půl tisíce tisíce účastníků dm rodinného běhu. Na všechny účastníky olomouckého závodu čekají vysoké teploty, které se mohou šplhat až nad třicet stupňů. Organizátoři proto chystají větší zásoby vody, kropení trati a řadu doporučení pro všechny účastníky závodu. Rekordy nejen běžecké, ale právě i teplotní, taková jsou očekávání od osmého ročníku Mattoni 1/2Maratonu Olomouc. Při závodě totiž bude panovat pravé letní počasí a organizátoři neponechávají nic náhodě. „Pro běžce máme na osvěžovacích a občerstvovacích stanicích a také v cíli nachystáno téměř 30 tisíc litrů vody. Rovněž operativně přidáme další osvěžovací stanici, ta bude už na třetím kilometru,“ vysvětluje koordinátor závodu Tomáš Mirovský. Kromě zajištění pitného režimu budou běžce na trati osvěžovat kropicí vozy, na náměstí i po trase budou vodní rozprašovače. Kromě dodržování pitného režimu organizátoři doporučují běžcům i návštěvníkům volit na závod hlavně vzdušné oblečení, chránit se před sluncem pokrývkou hlavy, přes den se zdržovat co nejvíce ve stínu a zbývající dny před závodem dostatečně pít vodu.

Zatímco teplé počasí je v Olomouci poměrně obvyklé, přímý přenos Česká televize je absolutní novinkou. „Sportovní kanál České televize letos premiérově vysílá všech sedm závodů RunCzech běžecké ligy, dosud to byly pouze tři pražské závody. Znamená to pro nás velký krok kupředu, nyní můžeme divákům představit celou Českou republiku jako zemi běhu zaslíbenou,“ pochvaluje si novinku prezident RunCzech běžecké ligy Carlo Capalbo. Přímý přenos na kanále ČT Sport začíná v sobotu v 19.00.

Kamery České televize budou zabírat tisícihlavý dav běžců v čele s elitním startovním polem. Všechny do ulic hanácké metropole vypustí primátor Olomouce Antonín Staněk. „Jsem rád, že zájem elitních i rekreačních běžců se po roce opět obrací směrem k Olomouci. Čeká nás osmý ročník jednoho z vůbec nejoblíbenějších běžeckých závodů v Česku oceněný zlatou známkou Mezinárodní atletické federace IAAF, který městu přináší jen samé přednosti. Olomouc zviditelní nejen účast světové běžecké špičky, ale i přímý přenos závodu na ČT Sport,“ řekl primátor Olomouce Antonín Staněk, který se letos společně s dětmi z olomouckého Klokánku postaví na start dm rodinného běhu, aby podpořil sdružení Mamma HELP.

Přínosu Mattoni 1/2Maratonu Olomouc pro město i celý region si je vědomý také František Jura, náměstek hejtmana Olomouckého kraje a radní zodpovědný za oblast sportu. „Olomoucký půlmaraton se v posledních letech stal pojmem mezi amatérskými i profesionálními běžci. Závod v krajském městě, který se pyšní zlatou známkou Mezinárodní asociace atletických federací, hejtmanství pravidelně finančně podporuje. Jedná se jako významnou sportovní událost, tak také o vhodnou příležitost prezentovat region jako atraktivní místo s velkým turistickým potenciálem. Červnová běžecká událost Mattoni 1/2Maraton Olomouc navíc skvěle doplňuje nabídku akcí, které kraj řadí mezi elitní místa v rámci celé České republiky,“ říká náměstek.

Všechny regionální závody RunCzech běžecké ligy se tradičně běhají pod hlavičkou Mattoni. A nejinak je tomu i v Olomouci. „Mattoni neznamená jen zdravý životní styl, ale i vášeň pro život. Proto jsme se v letošním roce rozhodli karlovarský Mattoni 1/2Maraton ozvláštnit hudbou. Kolem trati tak bude postaveno 13 tzv. Music pointů, kde budou společně s diváky podporovat běžce i čeští hudební interpreti. Doufáme, že tímto zpestřením uděláme radost nejen samotným běžcům, ale že díky němu přilákáme i nové běžecké fanoušky,“ říká Alessandro Pasquale, ředitel Karlovarských minerálních vod.

Závody RunCzech běžecké ligy jsou v posledních letech úzce provázané s charitativními projekty, když stálé více a více běžců svým pohybem pomáhá potřebným. Hlavním charitativním partnerem Mattoni 1/2Maratonu Olomouc je Spolek Trend vozíčkářů. „Trend do projektu Běž pro dobrou věc zapojený již čtvrtým rokem a i v tomto roce je hlavním charitativním partnerem závodu, ambasadorkou olomouckých vozíčkářů je běžkyně Petra Kamínková. Díky Běhu pro dobrou věc jsme loni získali přes 44 000 Kč a letos skoro 70 000 Kč na financování svých služeb,“ podotýká předseda Trendu Milan Langer.

Osmý ročník Mattoni 1/2Maratonu Olomouce odstartuje z Horního náměstí v sobotu 24. června v 19.00. Kromě šesti tisícovek účastníků hlavního závodu se na nesoutěžní tříkilometrový běh vydá v 17 hodin 3 500 účastníků dm rodinného běhu. Mattoni 1/2Maraton Olomouc pak v přímém přenosu odvysílá ČT Sport, online rovněž na ivysilani.cz.

Tisková zpráva