Jednoznačným vítězem a mistrem republiky v horském maratonu jednotlivců Adidas Terrex 24 hodin na Lysé hoře se stal Zbyněk Cypra z SK Valašského království. Celkem 14× dokázal zdolat nejvyšší vrchol Beskyd a to v čase 23:30:33.

Třináctkrát proběhl kontrolou na Lysé hoře druhý Petr Míl z Czech Adidas Terrex – 23:44:11. O jediný výstup méně si zapsal třetí v pořadí Libor Uher ze stejného týmu – 22:19:15.

Závod uspořádal se svým týmem Libor Uher. Po Beskydské sedmičce je to druhá velká ultra akce v Beskydech.

Účastníci závodu vyběhli od Obecního úřadu v Malenovicích. To proto, aby se obrovské pole závodníků stačilo patřičně roztáhnout, protože za Hotelem Petr Bezruč je potřeba absolvovat tzv. hang. Jedná se o několika set metrový velmi prudký úsek, při kterém si mnozí musí pomáhat i rukama.

Trasa závodu vedla jako uzavřený miniokruh kolem Malenovického kotle Lysé hory. Okruh měří 12 km a má převýšení 750 m. Z parkoviště hotelu Petr Bezruč běželi závodníci po modré turistické značce až na vrchol Lysé hory, kde byla umístěna čipová kontrola a občerstvovací stanice. Sestupová trasa vedla z vrcholu Lysé hory po červené a zelené turistické značce přes Lukšinec a po Malenovické sjezdovce zpět k Hotelu Petr Bezruč.

Počasí závodníkům opravdu přálo. Po celých čtyřiadvacet hodin byla jasná obloha a téměř bezvětří. Jen na vrcholu Lysé hory foukalo a teploty sahaly v noci až k –16°C. Přes den se pohybovaly kolem –8°C, na slunci však bylo tepleji.

Nekorunovaný král

Zbyněk Cypra se stal nekorunovaným králem českého ultra trailu. V loňském roce získal společně s Janem Kotykem mistrovský titul v horském maratonu Beskydská sedmička, v prosinci pak vybojoval první místo v náročném ultra trailu Pražská stovka. Dnešním vítězstvím, tentokrát v soutěži jednotlivců, tak potvrdil svoji neporazitelnost a získal triple v této, ve světě populární, vytrvalecké disciplíně.

Ženy bojovnice

Mezi ženami vítězství vybojovala Božena Kováčová z No pain, no gain Trutnov. Tato 29letá běžkyně loni doběhla B7 v mixu na druhém místě. Dnes absolvovala celkem devět celých okruhů s deseti výstupy na vrchol Lysé hory v čase 21:07:22. Na druhém místě skončila Kristina Skalická z Czech Adidas Terrex s devíti úspěšnými pokusy. Stejně na tom byla i třetí Barbara Sembol, ale s časem o více než 36 minut horším.

Týmová soutěž

Do závodu byly zařazeny i soutěže týmů mužů, žen a mix.

V týmech mužů vyhrála soutěž suverénně polská dvojice ve složení Piotr Hercog a Marcin Swierc ze Salomon Suunto Team. Tito borci dokázali zvládnout celkem 19 okruhů (!) a zaslouženě tak zvítězili. Tato dvojice se zúčastňuje ultra trialových závodů nejen v Polsku, ale i v celé Evropě. Piotr je několikanásobným mistrem Polska, Marcin reprezentoval svoji zemi několikrát na ME a MS v horských bězích.

Druhé místo získal ostravský tým tvořený Liborem Bednarzem a Alešem Veličkou.

„Byl to opravdu masakr. Poláci a Aleš Zajíc se Standou Najvertem ze Zaječích kober (Opava) to rvali hlava nehlava. Bylo to neskutečně rychlé. Až do čtvrté kontroly na vrcholu jsme s nimi drželi krok, pak jsme raději zvolnili a to se nám vyplatilo. Kluci z Opavy to po šestnácti a půl hodinách ukončili. Chtěli jsme druhé místo udržet až do cíle, ale bylo to hrozně těžké. Přestal mi úplně fungovat žaludek. V závěru jsem nemohl už prakticky nic jíst, všechno šlo okamžitě horem i dolem,“ komentoval svoje pocity ze závodu Libor Bednarz z X-Air Ostrava.

Co bylo těžší LH24 nebo B7?

„Řekl bych, že asi Beskydská sedmička. Tam jsme museli jít celou trasu prakticky v jednom kuse. Tady jsme se mohli střídat. Veronika běžela okruh, já jsem odpočíval a naopak. Největší krizi jsem měl někdy po půlnoci. Běžel jsem dva okruhy za sebou a při střídání jsem měl toho už plné kecky. Naštěstí jsem mohl více než hodinu a půl odpočívat. Převlékl jsem se do suchého, deset minut jsem si zdříml a pak šel opět na trať,“ řekl Radovan Rudický, který se svou kolegyní Veronikou Jerglíkovou z týmu Dáme to!!! vybojoval druhé místo ve smíšených dvojicích.

„V jednu chvíli jsme ztráceli na vedoucí mix neskutečných 45 minut, v závěru ale Raduz neskutečným způsobem zabral a stáhl náskok až na rozdíl sedmi minut,“ vysekla spokojená Jerglíková svému běžeckému partnerovi poklonu.

„Jsem trochu ale naštvaný na pořadatele. Makali jsme tady čtyřiadvacet hodin, dřeli jsme jako koně a organizátoři vyhlásili v týmech jen první místo. Neočekávali jsme žádné ceny, ale druhé i třetí místo v týmových soutěžích mohl Libor Uher vyhlásit, stačilo jen říct, kdo se umístil na těchto místech. Na všech závodech se to takto praktikuje,“ reagoval oprávněně na pořadatelský přehmat Rudický.

První dvojicí v soutěži mixu byl tým SK Valašského království ve složení Tamara Stonová a Rostislav Filipec. Třetí pak Tomáš Polášek s Martou Žáčkovou ze SKVK a kochám se krajinou.

Ze čtyř zúčastněných ženských týmů byly nejúspěšnější Maminy z Palkovic ve složení Lenka Hájková a Radana Marková.

Perličkou závodu bylo, když člen týmu VZS Ostrava Jan Stozsek absolvoval v sobotu ráno řádnou 12. etapu Lysacupu se startem z Šance, aby se pak po seběhu z Lysé hory připojil ke svému parťákovi Jarkovi Wojtylovi, který si dal hned ze startu, místo jednoho, dva okruhy.

„Honza už dva roky nepřerušil Lysacup, tak jsem mu chtěl vyjít vstříc, aby si udržel tuhletu nepřetržitou sérii,“ smál se po závodě Wojtyla.

Výsledky

Fotogalerie ze startu

Fotogalerie o půlnoci

Fotogalerie z vyhlášení vítězů

Fotogalerie pořadatele

Fotogalerie SK Zafar Frenštát p. R.

Fotogalerie Piranja – sobota

Fotogalerie Piranja – neděle

Turkova fotogalerie

Pořídili jste i vy fotografie z tohoto závodu? Pošlete nám odkaz na vaši fotogalerii, my ho zde umístíme.