Třetí etapou 25. Moravského ultramaratonu je tradičně etapa Blanenská, která je organizována pod patronátem starosty města pana Ivo Poláka. Počasí jubilejnímu ročníku MUM stále přeje, tradiční horoucí dny se letos nekonají – na startu bylo opět běžecky velmi vlídně s teplotou okolo 20°C a na obloze se střídavě ukazovalo a schovávalo slunce. Na startu se ve dvou vlnách seřadilo 83 běžců a běžkyň, početné pole obohatili „domácí“ běžci a běžkyně díky zařazení Blanenské etapy MUM do Oblastní Blanenské Ligy.

Start se uskutečnil u sportovní haly a po absolvování okruhu v parku účastníci zamířili do nejprudšího stoupání v okolí směrem do Hořic.

Blanenská etapa měla velmi podobný průběh jako ta předcházející, po startu se Dana dokázal držet pouze velmi dobře běžící Roman Košťák, nicméně po první občerstvovací stanici se Dan začal vzdalovat i jemu. Rozdíl mezi nimi pomalu ale pravidelně rostl, Dan doběhl do cíle za 3:18 hod a Roman pouhé 3 minuty za ním. K rychlejšímu času by Dan potřeboval konkurenci v patách. K tomu může dojít již v příští etapě, neboť Roman se ve třetí etapě zlepšil oproti druhé o 13 minut a oproti první etapě o 33 minut (!).

Na třetím místě přiběhl Stanislav Široký (3:28 hod), který se na Blanenské etapy specializuje, běhá je od roku 2014 a letos dosáhl nejlepšího času i výsledku. Čtvrtý doběhl Jaroslav Vicher (3:31 hod) před Josefem Cackem (3:39 hod). Jaroslav běží MUM poprvé a hned atakuje příčky nejvyšší, Josef, který běhá etapy MUM pravidelně od roku 2012 a téměř vždy stál na bedně letos začíná poněkud opatrněji. Šestý Jiří Partl a sedmý Martin Šerák dosáhli shodného času 3:40 hod, osmý byl Miroslav Klíma (3:44 hod) a deváté místo získal až v posledním seběhu do cíle Bronislav Hlaváč když předběhl Dušana Almana (3:45 hod). Prvním zahraničním běžcem byl opět celkově 23. Michael Kiene z Německa (4:11 hod).

Celkově 19. doběhla ve výborném čase 4:00 hod první žena Ludmila Odehnalová, před druhou Ivanou Hrdličkovou 4:15 hod a třetí Zdeňkou Komárkovou (4:29 hod). Čtvrtá byla etapu od etapy zrychlující Sylke Kuhn z Německa (4:36 hod).

S přehledem do cíle doběhli také Sigrid Eichner a Andrasz Maczo, Jürgen Kuhlmey Blanenskou etapu vynechal, Ivan Ďurkovský a Alžběta Tiszová ze Slovenska letošní ročník již ukončili. Etapu nedokončil jediný účastník. Také Blanenská etapy zrychlila, 18 běžců dosáhlo času pod 4 hodiny a 5 běžců pod 3:40 hod.

K zajímavé situaci došlo ca na 12 km u Černé Hory, kde běžci podbíhali pod mostem, který je v rekonstrukci. Někteří zahraniční stavební dělníci se jim v tom zřejmě z bezpečnostních důvodů snažili zabránit zřejmě také proto, že běžci MUM na sobě neměli stavební přilbu a vestu, s prvními běžci již roztaženého pole měli snahu diskutovat, poté však s přibíhajícími dalšími běžci rezignovali.

V celkovém pořadí vede po třech etapách Dan (9:53 hod), stále před Martinem Šerákem (10:49 hod), na kterého již dotírá Roman Košťák (10:50 hod), nejrychlejším zahraničním běžcem je celkově 20. Michael Kiene (12:35 hod).

Mezi padesátníky je nejrychlejší 8. Dušan Alman (11:19 hod), který běží neuvěřitelně vyrovnaně, všechny tři etapy zvládl v rozmezí jediné minuty. Z šedesátníků je nejrychlejší 31. Martin Čadek (14:21 hod).

Mezi ženami po dvou etapách stále vede celkově 21. Ivana Hrdličková (12:46 hod), na druhé místo postoupila zrychlující Sylke Kuhn z Německa (14:41 hod), třetí je o pouhé 2 minuty zpět Alena Plachá.

Není překvapením, že vedoucí muž i žena běží velmi vyrovnaně, Dan zvládl první tři etapy v rozmezí tří minut (3:16 – 3:19 hod), Ivana dokonce v rozmezí dvou minut (4:14 – 4:16 hod). V celkovém pořadí je po dvou etapách evidováno celkem 164 běžců. S plným počtem 129 km po třech etapách pokračuje 64 běžců a běžkyň.

Čtvrtá etapa přivede na start do Tišnova také účastníky závodu MiniMUM, lze proto očekávat překročení stovky startujících. Tišnovská etapa startuje ve středu 5.7.2017 opět ve dvou vlnách ve 14:00 a 15:00 hod od tišnovské radnice. První autobus s běžci vyjíždí od ZŠ v Lomnici na místo startu ve 12:00 hod.

Podrobné výsledky naleznete na www.ultracau.ron.cz