Pátou etapou vstoupil 25. Moravský ultramaraton do své druhé poloviny. Etapa byla odstartována od Kulturního domu v Olešnici , patronát převzal starosta města pan Zdeněk Peša. Ve dvou vlnách odstartovalo celkem 71 běžců a běžkyň (vloni 63). Olešnická etapa patří k těm rychlejším především proto, že oproti jiným obsahuje více úseků s asfaltovým povrchem a také proto, že start leží o 170 výškových m výš, než je cíl.

Teplota se během etapy držela pod 30°C a dle slov vedoucího běžce Daniela Orálka bylo počasí pro běh příznivé. Otázkou je zda stejně by aktuální počasí vyhodnotili i ostatní běžci, nicméně Dan měl pro takové subjektivní hodnocení i zcela objektivní argument a to byl skvělý dosažený čas 3:08 hod ! Tento čas je nejrychlejším v historii Olešnické etapy a překonal i časy z dob legendárních soubojů Dana s Michalem Kovářem na této etapě v letech 2013 – 2015. K velmi rychlému běhu přispěl především výkon druhého běžce v celkovém pořadí Romana Košťáka, který touží po etapovém skalpu Dana.

Prvních ca 12 km až ke druhé občerstvovací stanici běželi Dan a Roman bok po boku a protože se Dan zbavil předcházejících žaludečních potíží tak postupně začal zrychloval a Romanovi se vzdaloval. Nicméně na páté občerstvovačce na 30. kilometru měl Roman Dana opět na dohled. Přesně takovou výzvu Dan pro rekordní výkon potřeboval, opět zatopil pod kotlem a na posledních 12 ti km doslova letěl a na Romana získal 4 minuty. Třetí v etapě doběhl po sóloběhu také třetí v celkovém pořadí Jaroslav Vicher, Jaroslav dosáhl výborného času 3:21 hod a poprvé si v letošním ročníku „stoupl na bednu“.

Čtvrtý doběhl postupně se zlepšující Jiří Partl (3:23 hod), pátý byl Miroslav Kolařík (3:26 hod) běžící letos svou druhou etapu. Šestý byl Martin Šerák (3:27 hod) a sedmý Zbyněk Vondrák (3:32 hod). Osmý Josef Cacek prokázal vysoký standard (3:34 hod), devátý Jaroslav Urban a desátý Lukáš Kocur doběhli s mírným rozestupem za 3:37 hod. Zatímco Jaroslav v loňském ročníku obsadil v závodě MiniMUM skvělé druhé místo, pro Lukáše to byla historicky první etapa MUM. Nejrychlejším zahraničním běžcem byl celkově 15. Slovák Slavomír Ružek (4:00 hod), pravidelně se účastnící závodů MUM i TMMTR. Pod hranici 4 hodin se dostalo prvních 14 běžců v etapě.

První ženou byla opět celkově 20. Ivana Hrdličková (4:03 hod), před Ludmilou Odehnalovou (4:06 hod) a třetí „domácí“ Zdeňkou Komárkovou z Olešnice (4:18 hod). První zahraniční běžkyně Sylke Kuhn z Německa byla celkově 35. (4:29 hod). Etapu řádně dokončili i ti nejzkušenější – Sigrid Eichner z Německa a Andrasz Maczo z Maďarska. Olešnickou etapu nedokončili 2 startující.

V celkovém pořadí vede po pěti etapách s více než hodinovým náskokem stále Dan (16:24 hod), na druhém místě se usadil skvěle takticky běžící Roman Košťák (17:29 hod), na třetím místě setrvává Jaroslav Vicher (17:48 hod). Všichni tři kandidáti na celkové pódium dosáhli v páté etapě svého letošního nejlepšího času. Nejlepším zahraničním běžcem po pěti etapách zůstává celkově 20. Michael Kiene (21:12 hod).

V závodě pokračuje i Tomáš Zahálka, který skončil s během naboso a pokračuje v maratonkách, po pěti etapách je 37. (25:24 hod). Mezi padesátníky je nejrychlejší Dušan Alman (19:03 hod), který spadl na celkové osmé místo, nejrychlejší šedesátník Martin Čadek (24:00 hod) je celkově 31.

Mezi ženami po pěti etapách stále vede celkově 23. Ivana Hrdličková (21:17 hod), na druhém místě zůstává Sylke Kuhn z Německa (23:45 hod), třetí je Andrea Plachá z Prostějova (24:24 hod).

V celkovém pořadí MUM je po pěti etapách klasifikováno celkem 183 běžců a běžkyň. S plným počtem 215 km pokračuje 59 účastníků.

Předposlední šestá etapa startuje od Kulturního domu z Bystřice nad Pernštejnem v pátek 7.7.2017 opět ve dvou vlnách ve 14:00 a 15:00 hod. První autobus s běžci vyjíždí od ZŠ v Lomnici na místo startu ve 12:00 hod. Bystřická etapa se vloni nesmazatelně zapsala do historie maratonů a ultraběhů tím, že v ní Sigrid Eichner absolvovala svůj jubilejní 2.000. maraton/ul­tramaraton a stala se tak první ženou na světě, která toho dosáhla. Pro informaci – při letošní Bystřické etapě Sigrid Eichner poběží svůj 2.056. maraton/ul­tramaraton!

Podrobné výsledky naleznete na www.ultracau.ron.cz