Předposlední etapou 25. Moravského ultramaratonu byla etapa Bystřická. Starosta města pan Karel Pačiska převzal nad etapou patronát a osobně etapu z Masarykova náměstí ve dvou vlnách odstartoval. Ještě před startem běžci našli nové zázemí v Domě dětí a mládeže. Na startu se sešlo celkem 65 startujících. Bystřickou etapu významně ovlivnilo počasí, po typicky letních dnech dorazily bouřky doprovázené nárazy větru a přívalovými srážkami.

Tyto nepříznivé povětrností vlivy vyvrcholily v podvečer, kdy řada z pomalejších běžců byla ještě na trase etapy. Sekundární vliv deště se projevil na značení, které se stalo méně zřetelným, v důsledku čehož řada startujících včetně těch nejrychlejších zakufrovala. Za plného slunečního svitu se teplota během etapy pohybovala okolo 30°C, déšť především v druhé polovině etapy přinesl běžcům příjemné ochlazení.

Podle záznamu z průběhu vedoucích běžců jednotlivými občerstvovacími stanovišti byl vývoj v Bystřické etapě podobný etapě předcházející. V etapě vedoucí běžci Daniel Orálek a Roman Košťák měli téměř shodné průběhy prvními dvěma občerstvovačkami a poté se Dan Romanovi vzdálil a oba pokračovali v sólo běhu s dostatečným náskokem před ostatními pronásledovateli.

Skutečnost však byla mnohem napínavější. Dan si mezi první a druhou občerstvovačkou odskočil do křoví, což se na společném průběhu „dvojkou“ časově neprojevilo. Následně Dan začal Romanovi utíkat, nicméně mezi „trojkou“ a „čtyřkou“ neviděl deštěm méně zřetelnou šipku na asfaltu a neodbočil po trase etapy, když si omyl uvědomil a vrátil se zpět byl náskok téměř pryč. Protože Dan cítil Romana za sebou „upaloval“ do cíle „ostošest“. Podobný problém postihl následně také Romana, který mezi „čtyřkou“ a „pětkou“ tak jako mnozí další seběhl z trasy a pokračoval mylně po trase etapy první. Na rozdíl od ostatních si Roman chybu včas uvědomil a vrátil se na správnou trasu etapy. Přes popsané patálie dosáhl vítězný Dan velmi dobrého času 3:14 hod., tlak Romana pojal jako pobídku k vystupňování tempa a o dešti se vyjádřil tak, že ho příjemně ochlazoval.

Druhý s přehledem doběhl Roman (3:24 hod), který prokázal špičkovou výkonnost a odolnost. Třetí doběhl zlepšující se Jiří Partl (3:32 hod), který sváděl po trase etapy boj se čtvrtým Martinem Šerákem (3:36 hod) a pátým Josefem Cackem (3:37 hod). Šestý doběhl Jaroslav Vicher (3:44 hod), který se polovinu etapy pohyboval na třetím místě, nicméně ve druhé polovině zakufroval. Sedmý doběhl také kufrující Jaroslav Urban (3:53 hod), osmý Ivan Šarlinder (3:53 hod) v posledním úseku po šesté občerstvovačce předběhl devátého a desátého Pavla Czerného a Dušana Almana, kteří doběhli v cíli ve shodném čase 3:53 hod.

Nejrychlejším zahraničním běžcem byl celkově 21. Slovák Peter Lešták (4:13 hod), který běží MUM poprvé a v celkovém pořadí je aktuálně 27. Pod hranici 4 hodin se dostalo prvních 13 běžců v etapě, posledním z nich byl Ondřej Strnad, který byl vloni v hodnocení MUM celkově třetí a který po loňském vítězství v závodě TMMTR získal prvenství v celkovém hodnocení QUANTUM-Moravské ultramaratony. Letos Ondra za loňskými výkony v závodě MUM trochu zaostává, nicméně šance na obhajobu celkového vítězství ve společné klasifikaci MUM a TMMTR stále zůstává!

První ženou byla opět spolehlivě běžící celkově 22. Ivana Hrdličková (4:13 hod), před první zahraniční běžkyní Sylke Kuhn z Německa (4:35 hod) a Katjou Blätter ze Švýcarska (4:45 hod), která letos poprvé vystoupila na bednu. Etapu řádně přes všechny komplikace s počasím dokončili i ti nejzkušenější – Sigrid Eichner z Německa a Andrasz Maczo z Maďarska. Sigrid absolvovala svůj 2.056 maraton/ul­tramaraton, za poslední rok jich tedy uběhla 56, což znamená ve věku 77 let průměrně více než jeden týdně! Olešnickou etapu nedokončil 1 startující.

V celkovém pořadí po šesti etapách suverénně vede Dan (19:39 hod), na druhém místě zakotvil s přehledem běžící Roman Košťák (20:54 hod), na třetí místo se posunul Martin Šerák (21:32 hod). O bronzovou medaili v hodnocení MUM a především MČR v etapovém ultramaratonu se ještě svede tuhý boj, Martina, Jaroslava Vichera a zrychlujícího Jiřího Partla dělí pouhé 4 minuty, poslední etapa rozhodne! Nejlepším zahraničním běžcem po šesti etapách zůstává celkově 24. Michael Kiene (25:47hod) s hodinovým náskokem před Slovákem Slavo Ružkem.

Mezi padesátníky je nejrychlejší celkově na osmém místě Dušan Alman (22:56 hod), nejrychlejším šedesátníkem je celkově 31. Martin Čadek (28:44 hod).

Mezi ženami po šesti etapách stále vede Ivana Hrdličková (25:30 hod), která postoupila na 21. místo, na druhém místě zůstává celkově 29. Sylke Kuhn z Německa (28:21 hod), pro celkově třetí místo a druhé v hodnocení MČR si neohroženě běží Andrea Plachá z Prostějova (29:17 hod). V celkovém pořadí MUM je po šesti etapách klasifikováno celkem 189 běžců a běžkyň. S plným počtem 253 km pokračuje 56 účastníků.

Poslední sedmá Cimrmanova etapa startuje od Základní školy v Lomnici v sobotu 8.7.2017, v 7:00 hod startují ti nejpomalejší, v 11:00 hod startuje celkově vedoucí Daniel Orálek a všichni, kteří běží půlmaraton s názvem „Startujeme s Orálkem“.

Podrobné výsledky naleznete na www.ultracau.ron.cz