Pro některé z nás je jaro a léto nepříznivým ročním obdobím, kdy se může ve zvýšené míře projevovat alergie nebo astma. V horším případě alergie často provází dýchací obtíže, vyrážka na kůži, či atopický ekzém. Ať už máme na běh talent či ne, zmíněné zdravotní problémy mohou naši výkonnost i prožitek ze sportu značně znepříjemnit. Jak se dají projevy astmatu i určitých alergií zmírnit? Čtěte.

Zařadit do jídelníčku více omega-3 mastných kyselin

Ze semínek, kvalitních rostlinných olejů, ryb. Omega-3 nenasycené mastné kyseliny působí protizánětlivě.

Posílit imunitní systém prospěšnými probiotickými bakteriemi

Kysané zelí, kvašené produkty, probiotické jogurty. Probiotika a příslušné bakterie, které se v nich nachází (např. Lactobacillus, Saccharomycces, Bifidobacterium, a jiné), nám pomáhají pročistit střeva i imunitní systém.

Odkyselit organismus

Konzumací více zásadité stravy – zeleninových i ovocných šťáv, ovoce a zeleniny samotné, polévek, semínek, si určitě neuškodíme. Tyto potraviny pomáhají odkyselení organismu a obsahují spoustu antioxidantů a tělu potřebné enzymy.

Astma je častější ve městech

Přízemní smog, ozon, oxid siřičitý, oxid dusnatý i dusičitý, plus další látky znečišťující ovzduší. Všechny zhoršují projevy astmatu. Pokud žijeme ve městě, měli bychom trávit dostatečné množství času v přírodě a na čerstvém vzduchu.

Pozor na šváby, roztoče a hmyz

Roztoči, švábi a některé druhy hmyzu svými výměšky působí neméně alergií v domácnostech. Je třeba dbát na ložní čistotu a všeobecnou hygienu, kontrolovat polštáře, peřiny, koberce, ložní prádlo, kuchyň, koupelnu i potraviny. Ve skutečnosti i alergie na prach je částečně podmíněna alergií na hmyzí proteiny, které prach často obsahuje.

Přestat kouřit

I když mezi běžci se moc kuřáků nenajde, u astmatiků se doporučuje omezit i příležitostné kouření.

Omezit živočišné bílkoviny, pečivo a jednoduchý cukr

Přebytek živočišných bílkovin vede k hromadění hnilobných bakterií, které pak vytlačují prospěšné probiotické bakterie. Navíc silně zatěžují imunitní systém. Sladké spolu s potravinami obsahujícími větší množství lepku (pečivo) zase podporuje růst kvasinek a plísní, které prospěšné probiotické bakterie vytlačují.

Vyřadit z jídelníčku podezřele alergenní jídla

Mléko, soja, vejce, brambory, ořechy, produkty obsahující lepek…Některé potraviny podporují nebo jsou přímou příčinou vzniku alergie. Když „ty podezřelé“ na čas vyřadíme, určitě si neuškodíme a alespoň zjistíme, jestli se bez daného jídla cítíme lépe nebo ne.

Dnešní medicína i farmaceutický průmysl hojně využívá nejrůznější inhalátory, protizánětlivé léky, kortikoidy….Bohužel některé léky mívají často dost nežádoucích účinků, ne každému vyhovují. Tak třeba někomu z vás některá z rad pomůže.