Přání se stalo skutečností. Miřejovické půlení, respektive zdejší půlmaraton, patří do České knihy rekordů. Obec s 58 obyvateli „obsloužila“ tentokrát v devátém ročníku 127 běžců. Takovým poměrem se žádné jiné místo v zemi pochlubit nemůže (a byl už i lepší), poznamenal si komisař do bloku. Vítězi se stali Vítězslav Flegl a Radka Churaňová.

Další vylepšení přinesl letošní ročník závodu, proslulého mimořádnou přívětivostí a srdečností. Perfektně doznačenou trať, praktikáble tvořící čestnou minitribunku nejen pro 87letého Pavla Kantorka, prvního českého maratonce pod 2:20, ten nejlepší možný ionťák v cíli (nemyslím pivo) atd.

Šéf a duše závodu Josef Burian vstával v pátek v půl páté ráno a do postele padl až v sobotu před půlnocí… jasně, musel stihnout i večerní fotbalový zápas milované Slavie v ligové premiéře s Teplicemi. Tam měl asi větší nervy.

Na domácí půdě dokonce zmáknul i počasí. Obvyklé tropy lehce zjemnil, což však po pár dnech ochlazení přišlo v polovině prázdnin docela vhod. Ale jasně, v tomto termínu se nelámou rekordy.

Však si většina běžců tady víc než obvykle stěžovala „neměl jsem den“, „šlo mi to nějak ztěžka“, „blbě se mi dýchalo“, „bolelo mě břicho“, však to znáte… Každopádně si pak v pozávodním rauši užili melouny, buchty, klobásy i pivo.

Obhájce prvenství Vítězslav Flegl se na špici brzy odpoutal, vydržel, ale spokojený nebyl… „Chtěl jsem jít po 3:30 kilák, což se mi zpočátku dařilo, ale ke konci jsem byl rád za 3:50. Naštěstí jsem zůstal sám a mohl si to doběhnout,“ hlásil původem spíš vrchař z Vrchlabí, teď šest let rezident neratovických rovin. Tady proto nemohl chybět. Vítězný čas zní 1:18:07, o dvě minuty horší než loni.

Druhý skončil zkušený veterán Petr Havelka (1:19:21), který v cíli přísně vyplísnil třetího Vladimíra Balatku (1:19:29), člena známého lyžařsko a teď i xterra a adventure races klanu (olympijská medailistka Helena Šikolová je jeho teta, Helena Erbenová sestřenice), za nesprávné občerstvování. Což v realitě většiny tuzemských závodů vyznělo skoro komicky.

Mezi ženami vládl klid a jasno. Radka Churaňová si připsala šestý triumf z devíti ročníků, i když jí to bolelo o 50 vteřin víc než před rokem 1:27:40. „Na čtvrtém kiláku jsem si natáhla zadní stehenní sval. Trápil mě už dřív… Pak jsem to rozběhla, ale v závěru se zase ozval,“ postěžovala si lehce.

Druhá skončila vyhublá Lenka Šibravová (1:30:08), třetí Zuzana Rusínová (1:32:21), už s kočárkem.

Dražba na podporu Sportovního klubu vozíčkářů přinesla zajímavou licitaci. První hrnek se vydražil za deset tisíc korun! Celkem se vybralo 12 683 Kč, osobně přítomný prezident klubu Hůlka byl velmi vděčný. A pak se běželo ještě za pivem a vyhlašovaly i Nejkrásnější půlky. Ale jejich fotografii záměrně nepřineseme. To musíte pěkně sami a naživo, třebas už za rok. Bude se slavit desítka!