Žijící legenda světového dálkového lyžování Stanislav Řezáč se chystá na sobotní sváteční Kilpi Trail Running Cup do Svatého Petra. „Jsem tlustej a potřebuju shodit,“ usmívá se a těší.

Český Král bílé stopy 2012, vítěz FIS marathon serie, Marcialongy, Birkebeinerennetu, König Ludwig Laufu, Jizerské 50 a dalších slavných závodů toho za svůj už 44 let trvající život víc nalyžoval než naběhal.

„Maraton jsem nikdy neběžel. Jen v horách v rámci tréninku nějakou třicítku, chodil jsem delší čtyřhodinové túry v Tatrách nebo v Alpách,“ vypočítává. Teď se vydá na trať 21 km, padesátku si nechá (možná) napříště.

Nejvýš běhal okolo dvou tisíc metrů nad mořem na Seiser Almu a v Livignu. „Výš už ti to nedovolí, prokládáš to chůzí. Ale zvětšující se zájem o běhání v kopcích sleduju. Je to náročnější na přípravu a taky hezčí pohybovat se v přírodě,“ dodává.

Za letní tréninkové období dokáže naběhat až tisíc pět set kilometrů. „Běh je nejlepší prostředek na funkční trénink i posílení dolních končetin. Když se ještě jezdívala klasika, běhal jsem mnohem víc. Často i s holemi do kopců. Teď dávám v létě přednost kolečkovým lyžím, ty jsou zase důležité pro techniku a sílu rukou,“ vypráví.

Stále trénuje naplno, jen po zimě déle odpočíval, aby zase další zimu déle vydržel… „Zatím jsem nedělal hodně dlouhé tréninky na spálení tuků, proto jsem někde na 85 kilech,“ přiznává. Vedle „horských koz“ se tak na start postaví i pořádný chlap, však měří 189 cm.

S orientací však nebude mít problém. „I když jsem takový závod ještě nikdy neběžel, ty terény tady znám. Mám to tady naběhané a nahoře Na Pláních i naježděné na lyžích, ty cesty se mi vybaví. Jsem zvědavý, co to se mnou udělá.“ Vyrazí nalehko, tílko, trenýrky a jeden gel v kapse. Nedávno si pořídil nové terénní boty.

Domácí trasu však má v Jizerských horách, často běhá z domova na kraji Jablonce do svého penzionu na Bedřichově. Tam vyřeší provozní záležitosti a zase to mydlí nazpátek.

„Bude to pro mě výborná příprava na zimu na lyže. Pokračuju v největším seriálu Visma Ski Classic, rád bych zvládl aspoň devět z jedenácti závodů. Chci jet na celkové pořadí, nebudu se zaměřovat na jeden závod,“ plánuje dál. Takže v sobotu v 8 na startu!

Vedle Řezáče se tu objeví i řada elitních běžců. Obhájce prvenství Radoslav Groh, vítěz Hostýnské osmy Jiří Petr, úspěšný orientační běžec Jan Mrázek, výborní skyrunneři David Novák a Tomáš Buryška, skvělý skialpinista Michal Štantjeský, zkušený Aleš Palko a další.