Naši přípravu na trénink při nízkých teplotách začínáme již na podzim. Před zimní sezónou bychom si měli pořídit to správné oblečení. Nejlepší a nejkvalitnější je značkové, nejlépe poskytuje ​​ochranu před chladem a dobře odvádí pot zevnitř čili dobře „dýchá“.

Nejlepší je cibule

Dobré oblečení na zimu můžete také zkusit zkombinovat s levnějšími variantami. Pamatujte však na princip „cibule“ – je lepší mít více vrstev oblečení, které lze postupně svléknout, než si obléknout jednu tlustou fleecovou bundu. V zimním období je přehřátí stejně nebezpečné jako zima.

Pozor na hlavu

Do základní výbavy běžce patří také čepice a rukavice. Nejvíce tělesného tepla ztrácíme přes povrch hlavy, prototo bychom na pokrývce hlavy neměli šetřit. Ruce jsou dobrými identifikátory pocitu chladu – nejrychleji pocítíme zimu a mráz, když nám začnou mrznout prsty na rukou. Při menším mrazu nám stačí tenčí bavlněné rukavice za pár korun, při větších mrazech si můžeme obléci na každou ruku rukavice dvě.

Dobrým způsobem jak se chránit proti chladu je, když si pod elasťáky oblečeme ještě spodní vrstvu nejlépe z funkčního materiálu. Když před více než dvaceti lety nebylo ještě k dostání kvalitní oblečení, běžci si jako spodní vrstvu dávali proti ledovému větru noviny.

Vítr je zrádný

Pamatujte si, že vítr je náš nepřítel i když fouká do zad. Pamatujte, že skutečná teplota může být o několik stupňů nižší než ta, kterou vám ukazuje teploměr za oknem. Proto je dobré se v zimě vyhýbat otevřeným prostranstvím, když je větrno. V lese bude vždy lépe.

Chraňte si krk

Pokud jde o krk, pak je zde téměř ideální „nákrčník“. Je to vlastně krátká dvojitá „šála“, kterou si navléknete na krk přes hlavu. Při velkém mrazu si ji můžete také přetáhnout přes ústa nebo i nos. Běžec pak sice vypadá jako mimozemšťan, ale má skvělou ochranu proti chladu a mrazu. Při největších mrazech je téměř ideální požití kukly, která vám ochrání nejen krk, ale i téměř celou hlavu včetně uší, úst a pokud chcete, tak i nosu. Dýchat můžete pohodlně do kukly.

Také zvažte použití mastí na méně chráněná místa nebo hřejivé emulze.

Pamatujte, že při nízkých teplotách je dobré běhat pomalu. Proto v zimě preferujte klidné a dlouhé běhy, je to lepší, než se pak několik týdnů léčit z nachlazení.

Achilovky

Co se týká obuvi, doporučujeme používat speciální běžecké boty určené na zimu. Riziko uklouznutí je pak mnohem menší. Nejvíce zanedbaná oblast našeho těla v zimě jsou Achillovy šlachy. Při silném mrazu nám nemusí stačit ponožky. Ve specializovaném obchodě si dnes můžete pořídit návlek, kterým oblast kolem achilovky ochráníte.

V mírném mrazu lze trénovat zcela normálně, pokud nemáme problémy s bolestí v krku. Běhat však můžeme, i když rtuť klesne hluboko pod nulu. Pouze při teplotách od –15 ° C, –20 ° C je dobré zůstat raději doma.