Chcete běžet? S číslem? A příběhem? Být u toho, když něco začíná? Sobotní Zátopkova 10 ve Staré Boleslavi je tu pro vás. Má všechno.

Poběží se v borovicovém lese po pěšinkách, kde trénoval nejlepší evropský běžec všech dob Emil Zátopek. „Znám to tam moc dobře, jezdil jsem tam celé dětství na chatu. Náš děda Jiří Nezbeda tam trénoval běžce, jeho duch bude s námi,“ vypráví David Dvořák, jeho vnuk a syn Martina, bývalého reprezentanta v plavání i triatlonu, dnes taktéž sportovního promotéra (KTRC atd.)

Zní to až neuvěřitelně v době až přesycené běžeckou závodivostí všeho druhu. V Lomené aleji ve Staré Boleslavi se na této distanci nikdy nezávodilo. Až teď.

Ještě se najde prostor na jedinečný originál, jasně pro jistotu násobíme kombinací slov téměř stejného významu. Však už se přihlásilo přes tři sta běžců! „Já počítal tak stovku, napoprvé,“ podivuje se i sám ředitel.

Zdejšími lesními stezkami se vine pětikilometrový okruh, který legendární Emil proléval potem svým i těch, kdož se tu odvážili s ním aspoň na chvíli držet krok. Jak naposledy ožil třeba ve skvělém komiksu Jaromíra 99 a Jana Nováka.

„Nechali jsme ho certifikovat měřičem IAAF Pavlem Frčkem a jeho Jonesovým čítačem a museli přidat 72 metrů,“ ukazuje na mapce žlutou linku David Dvořák. „Je krásný a není to úplně rovina,“ dodává. „A desítka byla jeho nejlepší disciplína.“

Poběží se intervalově po dvaceti vteřinách, první účastník vyrazí na trať v 10.30 – přesná startovka bude k dispozici až na místě. Kdo se necítí, nebo naopak vyžaduje bližší sounáležitost, může vyrazit štafetově ve dvou na 5+5 km. Tempo záleží jen na vás, limit dvou hodin by měl naplnit každý.

„Chceme složit poctu muži minulého tisíciletí v duchu moderního 21. století,“ přidává David Dvořák. Sobotu v lese ozdobí svojí účastí Dana Zátopková, která se zotavuje z vážného zranění, ale stále hýří elánem, a přímo na trati i David Svoboda, olympijský vítěz v pětiboji z Londýna 2012. Finisheři získají pamětní dřevěnou medaili, vyhlašuje se sedm kategorií jednotlivců a tři dvojic.

Ještě zbývá posledních pár čísel.