Šestý ročník dvouokruhového běhu na deset kilometrů centrem města Chrudim, letos nazvaný Chrudimská vinařská desítka, se uskuteční v den státního svátku 28. září se startem ve 12 hodin.

Posunutí termínu závodu, který byl dříve pořádán začátkem září, se jeví jako vhodný tah, protože kupodivu na 28. září není plánován třeba žádný závod Iscarex Cupu či vrchařského poháru, které obvykle s Chrudimskou vinařskou desítkou kolidovaly. Ta je tradičně zařazena do Velké ceny východních Čech v bězích.

Další novinkou je spojení se Svatováclavským vinobraním. Každý účastník závodu na něj obdrží vstupenku. Tato akce bude probíhat v chrudimském muzeu a bude možné na ni ochutnat 200 soutěžních vzorků moravských vín.

Pořadatelé také řádně rozšířili ženské kategorie, dokonce na pět a je jich více než mužských, čtyři. Samozřejmostí je absolutní pořadí pro pět nejlepších mužů i žen.

Součástí startovního balíčku bude opět mimo jiné láhev moravského vína a kvalitní funkční tričko závodu. V cíli každý obdrží medaili závodu a teplé jídlo. Kdo zaplatí startovné do konce srpna bude zařazen do předzávodní losovačky o ceny, která už proběhla pro přihlášené do konce června a července

Vloni si hlavní závod dalo přes tři sta účastníků a po druhé za sebou vyhrál Brňák Jiří Petr, který tehdy překvapivě lehce na členité trati porazil Jana Kohuta z Blanska.

Po dvou zaváděcích, ale různých okruzích v samotném centru, délka přes dva kilometry, následují dva téměř čtyřkilometrové v jeho širším okolí a tedy v řádným stoupáním u chrudimské nemocnice. Chrudimské náměstí je v polovině kopce, takže se opakovaně běhá dolu a nahoru.