Jednatřicet ročníků běžeckého závodu, to už je úctyhodná šňůra. V Bohuňovicích na tamním Běžeckém mítinku ji po tři desítky let splétali obětaví organizátoři z místní TJ Agro Bohuňovice. A když jim začaly síly pomalu docházet, chopila se pokračování zkušená pořadatelka běžeckých mítinků Vladimíra Živělová s podporou své mateřské Ligy stovkařů Olomouc. Také díky jejímu úsilí se z vítězství v již 31. ročníku Běžeckého mítinku – Bohuňovice mohli radovat Tomáš Navrátil z AK Kroměříž a Zuzana Kročová z Hranic.

Co paměť sahá, zůstává trať bohuňovického krosu, jenž nezřídka rozhodoval o krajských přebornících v přespolním běhu, stejná. Jeden její okruh měří šest kilometrů a ještě pár desítek metrů navíc, přičemž letos jej absolvovali muži do 59 let dvakrát, starší veteráni a všechny ženy pouze jednou. Téměř dokonale rovná trasa střídá asfaltový a polní povrch na místních cestách mezi Bohuňovicemi a Hlušovicemi v typicky placaté hanácké krajině. I proto nemůže Běžecký mítink chybět v programu Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje, jejíž podzimní část odedávna symbolicky otevírá.

Hned od prvních metrů se v čele startovního pole osamostatnil Tomáš Navrátil z AK Kroměříž, který si nikým neohrožován doběhl v čase 42:00 pro absolutní prvenství. Za ním, jak už to poslední dobou na závodech ve středomoravském regionu bývá zvykem, se seřadila smečka pronásledovatelů z řad veteránů – druhý byl nakonec Tomáš Blaha (AK Kroměříž, 42:27), třetí Petr Kučera (Kesbuk, 44:17) a čtvrtý Josef Sedláček (AK Kroměříž, 44:37).

„Chtěl jsem rozhodnout už v prvních metrech a běžet sám, což mi vyšlo, a pokud možno ve druhém kole ještě zrychlit, což už se mi dařilo méně,“ hodnotil svůj výkon Navrátil. „Dokonce mám pocit, že mě v závěrečných kilometrech Tomáš Blaha i trochu stahoval,“ dodal kriticky vítěz.

Jeho oddílový kolega Blaha si přitom závod už před jeho zahájením vylepšil klasicky po svém. „Dojel jsem na kole z Přerova na poslední chvíli a bylo to znát. Můžu tak být celkem spokojený, na Tomáše jsem neměl a od třetího Kučery jsem se odpoutal zhruba v půlce druhého kola,“ popisoval Tomáš Blaha. A Petr Kučera, jenž ještě zhruba tři kilometry před cílem držel šanci na stříbro a výhru v kategorii, aby nakonec od Blahy dostal nadělené bezmála dvě minuty, pouze doplnil: „Dnes jsem na trati dokonale umřel.“

Zatímco mezi muži byli borci vyšších věkových kategorií v roli pronásledovatelů, v ženské části závodu veteránky rovnou kralovaly. Zvítězila zástupkyně čtyřicátnic Zuzana Kročová (Hranice, 25:01) před Ľubou Konečnou (Ludvíkov, 27:32) z nejvyšší dámské kategorie a až třetí byla emisarka běžeckého mládí Zuzana Koudelková (TJ Liga stovkařů Olomouc, 28:05).

„Byl to můj teprve druhý závodní start po operaci slepého střeva, takže jsem moc spokojená. I proto, že jsem tu dnes běžela lépe než vloni,“ usmívala se při vyhlašování medailistů Zuzana Kročová, zatímco Ľubka Konečná už prchala do svého Ludvíkova. Přece jen to má z Hané až pod samotné vrcholy Jeseníků docela daleko…

Potěšená byla i talentovaná Zuzana Koudelková, druhá nejmladší ze všech borců v cíli: „Bylo to fajn. Sice jsem ve druhé půli závodu neudržela tempo z úvodu, ale já to snad ani jinak neumím,“ culila se Zuzka. A její úsměv dokonale symbolizoval náladu všech účastníků jednatřicátého bohuňovického dostaveníčka.

Výsledky

Foto 90× – Karel Pikal

Foto 64× – Liga100 Olomouc