Rok utekl jako voda a již tento pátek se ve 22.30 hodin postaví na startovní čáru našeho nejmasovější ultratrailu, 8. ročníku Beskydské sedmičky, více než 3200 odvážlivců z řad špičkových sportovců i široké veřejnosti.

Jako obvykle budou startovat na dvou lehce odlišných tratích. Ta delší s názvem LONG s převýšením 5470 m měří 95 km a je současně Otevřeným mistrovstvím České republiky v horském maratónu dvojic a zatím je na ni přihlášeno 1188 závodníků v 594 dvojčlenných týmech.

Kratší SHORT (86,4 km / 5052 m) je určena široké veřejnosti a na startovce najdeme 2175 odvážlivců v 1006 dvou či trojčlenných týmech. Závodníci se budou jako obvykle akreditovat od 12 do 20 hodin v základní škole Tyršova ve Frenštátu pod Radhoštěm a následně se speciálně vypravenými vlaky či vlastní dopravou přesunou na start do Třince (letos 22.30 hod).

Vypadá to, že hlavní organizátor, známý horolezec Libor Uher, si jako obvykle objednal příjemné počasí beze srážek, a tak se určitě máme na co těšit. Oproti loňskému roku došlo jen k několika drobným změnám na trati – k nejvýznamnějším asi patří ta, že v souladu s požadavky ochranářů z CHKO Beskydy bude pro delší trasu v sobotu ve 4 hod. ráno uzavřen vrchol Travný a opozdilci budou muset využít traverz kratší tratě s následnou 40 minutovou penalizací. Také obvyklá občerstvovací stanice na Ostravici nebude tentokrát v základní škole, nýbrž v areálu Pily.

Před nedělním vyhlášením vítězů v 10.30 na náměstí ve Frenštátu zahraje závodníkům i všem divákům skupina Mirai, jejíž letošní hit „Když nemůžeš, tak přidej“ bude mnohé provázet po celý průběh závodu.

Ty nejlepší borce můžeme v cíli očekávat v sobotu mezi 10–11 hod.

A kdo patří k největším favoritům?

Loňské vítězství by určitě ráda obhájila beskydská dvojice Stanislav Najvert – Marek Causidis (Salamon/Suunto). Marek se stal loni nejmladším vítězem tohoto závodu a má letos exkluzivní formu korunovanou úžasným třetím místem v závodě Sky Ultra-Skynner World Series nedaleko švýcarského Lugana. Kromě toho vyhrál i mistrovského Nezmara nebo srpnový Slezský maratón. I jeho nestárnoucí parťák Standa se zdá být ve skvělé formě (mj. 2. na Nezmaru a 3. ve Slezském maratónu).

A kdo by mohl jejich hegemonii narušit? Určitě jmenujme loni druhé – novojičínské horolezce – Kamila Bezděka s Markem Novotným (HYBAJ TEAM) a také nově sestavenou dvojku Salamon Suunto/X trail Rychlohrad – Tomáše Svobodu s Vítem Otevřelem. Tomáš býval pravidelným parťákem Zbyňka Cypry a spolu také předloni zvítězili, Víťa se v posledních sezónách výrazně zrychlil, což letos dokázal třeba vítězstvím na vyhlášené Malofatranské stovce v novém traťovém rekordu.

Na svou šanci budou číhat také zkušený Michal Navrátil (loni čtvrtý s Tomášem Štverákem) s letos výborně běhajícím Richardem Šebestou (4. na Nezmaru), nebo Tomáš Peter (na Nezmaru třetí, těsně za Najvertem) se Zdeňkem Hruškou (loni třetí na Pražské stovce).

A abychom dodrželi slíbenou sedmičku přidám jako možné překvapení dvojici z místního TOBI Sport Frenštát Jiřího Blažka s Martinem Manišem a železného veterána a stálici tohoto závodu Vlastimila Bukovjana s Josefem Hubáčkem (KES BUK).

Mnohem jednodušší se zdá být situace v kategorii ženských dvojic. Nejzkušenější bude určitě tým Adidas/Svetbehu.cz. Linda Beniačová je mimo jiné trojnásobnou vítězkou 24 hodin na Lysé hoře, Klára Rampírová, která se však v posledních 2 sezónách potýkala se zdravotními problémy a téměř nezávodila, je několikanásobnou vítězkou B7. Potrápit by je mohla loňská vítězka Marie Zelená, tentokrát ve dvojici s Kristýnou Chmelkovou (v srpnu spolu vyhrály Horskou výzvu v Jeseníkách a na mistrovském Nezmarovi braly stříbro a bronz). Překvapit by mohly i pražské triatlonistky Petra Stočesová (mj.mistryně republiky v dlouhém triatlonu) s Mirkou Pavlů.

Abych dal dohromady alespoň pětici adeptek, doplním ještě loňské vítězky na kratší trati Kateřinu Zechovou s Táňou Funiokovou a „Lysohorské čipařky“ Kateřinu Horylovou s Veronikou Tkáčovou.

Docela nabitá je letos kategorii smíšených dvojic, ze které se „top 7“ vybírá poměrně těžko. Pozici favoritů si loni druhým místem vydobyli Miroslav a Lubica Štěrbovi z Frýdku-Místku, kteří se pod půvabným názvem „Jen kvůli tobě miláčku“ zúčastňují již po několikáté. Přehlídnout nesmíme ani další partnerskou dvojici Filipa Šilara s Aničkou Čajkovou (Fenix Multisport). Filip je českým reprezentantem v Adventura Race, účastník mnoha mistrovství světa vč. letošního a také letos (s Pavlem Paloncym) druhý na prestižní 233 km dlouhé trati Euforia (převýšení přes 20 000 m) při Andorra Ultra Trail. Anička sice často nezávodí, ale v minulosti byla opakovaně nejrychlejší ženou v náročném závodě 5 beskydských vrcholů.

Ambice mohou mít i vítězové loňské trasy Short Pavel Macák a Pavlína Grygarová. Do role favoritů nejstarší kategoriie se pasovala i dvojice zkušených maratónců z MK Seitl Ostrava – Tereza Návratová-Šádková a Dan Šindelek. Vynechat nemůžu ani mix Ultrasta Frýdek-Místek Kateřina Piechowicz – Milan Anděl. Hned tři kvalitní dvojice posílá do boje havířovský Team LightBIKE. Jmenovat bych měl alespoň Aleše Pazdioru doprovázejího kvalitní ultravytrvalkyni Evu Zborníkovou a autora tohoto zamyšlení v doprovodu Elišky Kaniové (vítězka čs.poháru v ultratrailu a 4. na Andorra Ultra Trail).

Slibovanou sedmičku jsem tímto vyčerpal, ale ve výčtu bych mohl pokračovat třeba dvojkama z jižních, resp. severních Čech Pelc-Samcová a Jisl-Stehlíková, kteří v minulosti vítězili v seriálu Horských výzev. A ve startovce najdeme i legendu nejen tohoto závodu Zbyňka Cypru, který v lednu po vítězství na Lysohorské 24 hodinovce oficiálně ukončil kariéru. Očekávám od něj, že se však bude více věnovat své partnerce než snaze o dosažení maximálního výkonu.

Ve všech uvedených kategoriích nemůžeme vyloučit ani překvapení v podobě přihlášek na poslední chvíli, takže vyčkejme na to, co přinese páteční noc a hlavně sobotní dopoledne v Beskydech.

Celý průběh závodu můžete tradičně online sledovat na stránkách: www.beskydskasedmicka.cz.