K loňskému číslu 150 účastníků se blíží počet přihlášených na trailový běh Žďárskými vrchy, třetí ročník Saar Challenge v Hlinsku na Chrudimsku, který se uskuteční v sobotu 23. září. Kapacita závodu je stanovena číslem dvě stě.

Termín pro platbu výhodnějšího startovného je do 11. září, ale kdo se zaregistruje do 1. září dostane jako dárek originální běžecké ponožky závodu.

Stejně jako vloni budou v okolí Hlinska připraveny tři trasy, a to o délce 66, 41 a 21 kilometrů, na všech jsou pro muže i ženy vypsány tři věkové kategorie. Každá trasa má samostatný start, hodinovými rozestupy. První v devět hodin vyrazí borci na Long. Navíc na trati Long – 66 km je vypsána i soutěž dvojic, a to pro kategorie muži, ženy a mix.

„Mám pocit, že když něco dělá člověk poctivě a s láskou tak to druzí ocení,“ řekl k počtu účastníků pořadatel závodu Jakub Jaroš a dodal: „Saar Challenge nabízí tři trasy, které se od sebe liší svou délkou a obtížností. Nejdelší a nejextrémnější je dlouhá 66 kilometrů. Závodník při ní nastoupá více než 1 414 výškových metrů a pokoří nejvyšší místa Žďárských vrchů. Samozřejmě i ten nejvyšší – pověstných Devět Skal“.

Zatím je počet přihlášených celkem rovnoměrně rozložen na všechny trasy, ale překvapivě nejméně je na 21 kilometrů, kde startovalo vloni nejvíce běžců.

Pořadatelé letos také zapracovali na trasách, snížili počet asfaltových kilometrů, přidali trailové pasáže. „Trasa je hezčí než vloni,“ uvedl Tomáš Uher. Celkem podrobně se na základě osobní zkušenosti vyjádřila loňská vítězka maratonu Jana Klinecká z Hlinska: „Velkou část jsem si proběhla. Naprosto luxusní nové úseky, díky nimž ubyla značná část asfaltu a přibylo nádherných míst v divočejší přírodě. Přestože většinu trasy znám, překvapila mě místa, kde jsem nikdy neběžela ani nejela na kole.“

Většinou se píše o hvězdách závodu, ale hobíky by mělo uklidnit, že třeba na krátkou trať je opět přihlášena Hanka Nádherová, která vloni dala přes tři hodiny a neuzavírala výsledkovou listinu. V srpnu opět zvládla Jesenický půlmaraton, tentokrát za čtyři hodiny. Na maraton se přihlásil letošní poslední absolvent MiniMumu Josef Krátký z Hvězdy Pardubice, který převýšením (900 metrů) podobnou trať na moravském klání dal nad šest hodin. „Na Saaru mají limit šest hodin, tak doufám že pořadatelé budou benevolentní,“ řekl neúnavný závodník, který v čase pod 2:40 uzavíral výsledkovou listinu srpnového Hlineckého půlmaratonu.

Vítězka tohoto půlmaratonu a vloni na Saaru vítězka maratonu letos nemá naběháno to co vloni, ale: „Doufám, že se potíže s nohou umoudří a budu moct běžet, zároveň věřím, že všem, kteří poběží se změna trasy určo bude líbit. Díky za práci, kterou si s hledáním alternativ organizátoři dali,“ dodala Jana Klinecká.

Z dalších známých jmen nastoupí po roční pauze vítěz z prvního ročníku na maratonu Miloš Kratochvíl z Hvězdy Pardubice, letos je přihlášen na půlmaraton. V něm nastoupí i vítězka nedávného Klamošského krosu Lenka Ungerová.

Na nejdelší trati by měl obhajovat prvenství Štěpán Dvořák. Loňská vítězka Jan Baštářová, která letos vyhrála nejdelší trasu Valašsko hrbu, uvedla: „Rozhodnu se těsně před závodem.“