Letos dalo počasí třem tisícovkám účastníků Beskydské sedmičky zabrat. Večerní déšť se naštěstí Třinci vyhnul, takže závodníci vykročili suchou nohou, ale třeba na Lysé hoře mnozí hodně promokli a prochladli.

Roli favoritů beze zbytku naplnili lonští vítězové Stanislav Najvert a Marek Causidis (Salomon/Suunto) a s časem 12:01:19 doběhli jako první do cíle na náměstí ve Frenštátě pod Radhoštěm. Stali se tak spolu podruhé mistry České republiky v horském maratonu dvojic. Standa se jako jediný může pochlubit třemi vítězstvími – v roce 2014 vyhráli B7 s Petrem Žákovským.

Foto: Lukáš Podolák

„Nebyl to jednoduchý závod, bylo poměrně chladno a k tomu ještě pršelo. Dlouho jsme běželi s dvojicí David Pecina-Roman Košťák, kteří výborně spolupracovali, když měl někdo nějaký technický problém, tak jsme vždycky všichni zastavili. Závod jsme rozhodli v seběhu z Čertova mlýna,“ řekl v cíli Standa Najvert, na němž nebyla únava ze závodu příliš znát.

Zato jeho parťák Marek Causidis se musel pořádně zmáčknout. „Formu mám, ale podcenil jsem oblečení, na Lysou jsem běžel jen v triku. Bylo tam 7°C a pršelo, takže jsem dost prochladl. Do toho ještě problémy se žaludkem, takže jsem musel hodně zabojovat. Je to o hlavě a takové věci se člověk musí naučit překonávat, hodně mi po psychické stránce pomohl Standa, je to dobrý kamarád,“ popsal svoje učinkování v závodě Marek Causidis.

Foto: Jakub Stryk

Na druhém místě skončili David Pecina s Romanem Košťákem (12:03:38 – Eleven-Gasso Run Team), třetí doběhli Kamil Bezděk a Marek Novotný (12:08:37 – Hybaj team).

Nejrychlejšími ženami byly Marie Zelená s Kristýnou Chmelkovou (Montura Czech Team/Alpsport.cz), zvítězily s časem 15:36:32. Druhé místo braly Klára Rampírová a Linda Beniačová (16:42:15 – Adidas), třetí pak Kateřina Horylová s Veronikou Tkáčovou (17:23:52 – Lysohorské čipařky).

„Myslet si, že po dvouleté zdravotní odmlce stihnu natrénovat na B7 za tři měsíce byl totální nerozum. Moje medaile za první místo ve věkové kategorii a druhé místo v ženách celkově, stejně jako obrovský obdiv a poděkování tak patří Lindě Beniačové, která mě doslova dotáhla do cíle přes mou krizi už od prvního kopce. Moc děkuji všem, co nám fandili,“ napsala na Facebook Klára Rampírová.

Výsledky

Fotogalerie z vyhlášení – Lukáš Podolák

Fotogalerie 1 – Jakub Stryk

Fotogalerie 2 – Jakub Stryk