Čtvrtý ročník Benešovského Běžeckého Festivalu přilákal na start několik nových tváří. A kuriózně mezi nimi byli také pozdější vítěz Ondřej Sedláček i vítězka Kateřina Kratochvílová, známější pod dívčím jménem Kriegelová. Potěšila zejména účast dětí, kterých i přes vrtochy počasí přišlo téměř pět set.

Běžci nechtějí do města?

Vyvrcholení Benešovského běžeckého festivalu, závod na 10 kilometrů, startoval krátce po jedné hodině odpolední. Někteří účastníci s trochu nadsázky zamířili na start rovnou z cíle pražské noční Grand Prix, jiné mohla termínová kolize odradit. Možná. Jeden z hlavních organizátorů Luděk Procházka ze Sportovního klubu BENEŠOV ŽIJE SPORTEM v tom ani problém nevidí.

Je otázkou, jestli lidé nejsou již městských běhů přesyceni. Uvažovalo se totiž, že by Benešovská desítka změnila trasu a stala se obrátkovým závodem podobně jako třeba desítka v Pečkách. Nicméně současnou trať, kdy se běželo skutečně městem, a atmosféra při každém z šesti probíhání náměstím neměla chybu, by bylo škoda opustit.

Pravděpodobnější je, že některé zájemce odradilo počasí – nad Benešovem se celý den proháněly mraky, a i když na závod bylo ideální běžecké počasí, to nikdo předem s jistotou neví. I přesto se na start postavilo sto čtyřicet dospělých, mezi nimiž nechyběli účastníci tradičního derby mezi Benešovem a Vlašimí (souboj dvou patnáctičlenných tý­mů).

Nováčci vyhráli

Po startu se na čele utvořila početná skupinka, ze které ale už po prvním kole zbyla jen osmička vytrvalců, po dalších dvou kilometrech jich bylo sedm, pak pět a do závěrečného okruhu vbíhala na čele čtveřice. Z ní měl v závěru nejvíce sil Ondřej Sedláček, který vyhrál v čase 36:10.8. Na zvlněné trati s řadou ostrých zatáček slušný výkon. Druhý doběhl domácí Zdeněk Šedivý (Gymnázium Benešov) v čase 36:18,3 a do deseti vteřin od vítěze se vešel ještě nestárnoucí Rudolf Jánošík (Vlašim) s časem 36:20,5. Nikdo z nich ale nemusel smutnit, vyhráli totiž své kategorie M18, M17 a M40.

Velmi sympatickým výkonem se prezentovala Kateřina Kratochvílová známější pod svým dívčím jménem Kriegelová reprezentující klub ASK ELNA Počerady. V tričku s vykrojenými otvory na lopatkách běžela velmi vyrovnaně, bojovala o top ten absolutního pořadí a úspěšně – čas 38:04,5 znamenal nejen desáté místo v celkovém hodnocení, ale také nový ženský rekord trati. Stejně jako vítěz byla letos v Benešově poprvé a trať se jí líbila. Se synem v náručí říkala, že má ráda, když je trať trochu zvlněná. Druhá žena v cíli byla Ladislava Císařovská (40:33,7) a třetí Eva Slavíková časem 42:42,0 jen o 11,4 vteřiny porazila věčně usměvavou Lenku Křížovou z BBK.

Není to jen o desítce

Benešovský běžecký festival, to ale není jen závod na deset kilometrů. Kromě bohatého doprovodného programu se uskutečnily i jiné běhy, v Benešově se zaměřují zejména na děti. Nejprve se totiž již dopoledne konal závod Benešovská juniorka na tratích 150 až 1000 metrů pro děti od tří do osmnácti let. Ani letos nechyběla soutěž škol „Nesedíme, Neležíme, BĚŽÍME“, soutěžilo se také o nejvíce žáků z jedné školy a nejúspěšnější školu (deset nejlepších umístění se bodovalo). Celkem se na start postavilo téměř pět set dětí a konkurence tedy byla pořádná. Loni se Benešovské Juniorce dokonce účastí podařilo překonat pověstné Mladé Běchovice.

A to nebylo všechno – letos poprvé mohli závodníci do 18 let postavit tým také na čtyřkilometrovou trať Minimaratonu, podmínka však byla alespoň jedna dívka v týmu. Zde se mezi sto padesáti účastníky postavilo na start shodně 27 dívek a 27 chlapců do 18 let. Vytvořilo se také dvanáct tříčlenných juniorských týmů, které bojovaly o putovní pohár.

I přes poněkud chladnější počasí (které ale bylo pro většinu běžců lepší než loňské tropické vedro) se čtvrtý ročník Benešovského běžeckého festivalu vydařil a účastníci se už mohou těšit, co nového pořadatelé vymyslí pro příští ročník. O nejrůznější novinky totiž v Benešově není nouze.

Web závodu

Výsledky Benešovské 10