Pro mladé holky jistota bezpečného mládí, pro některé noční můra a tabu. Názory jsou různé. Jedno je ale jisté, užívání antikoncepce má své výhody i nevýhody. Některé studie odhalily příznivý účinek těchto přípravků u vytrvalostních běžkyň, kterým antikoncepce lépe pomohla využít tukové palivo při tréninku a tím pádem byly zároveň i vytrvalejší. Avšak výzkum a jeho výsledky měly tento pozitivní a tukospalující účinek pouze při nízké intenzitě běhu a dlouhých pomalých bězích.

Nicméně, pokud se my ženy nehýbeme, a přesto užíváme antikoncepci, může nás její pravidelné užívání často nutit více jíst a povzbuzovat chuť k jídlu. Tuto žravost často podmiňují hormony v těchto přípravcích obsažené. Antikoncepce může ve veliké míře také ovlivňovat naši náladu, může potlačovat chuť na intimní život či způsobovat migrény, deprese a příbytek na váze. S příbytkem na váze související oteklost bývá způsobena zadržováním vody v těle. To jsou ty slabší nežádoucí účinky.

V horším případě, při nesprávném lékařském předpisu či chybné volbě typu pilulek a poruchami srážlivosti krve můžou tyto připravky vyvolat trombózu, steatózu, křeče či ztukovatění jater. Trombóza se projevuje ztuhnutím končetin a křečemi (nejen při tréninku), embolie už je horší a život ohrožující stav. Trombus neboli krevní sraženina se totiž může přesunout do poplicnice a to je pak problém. Mezi typické příznaky tohoto stavu patří bolest na hrudi, stížené dýchání, dušnost či modravé zbarvení prstů, ale i vykašlávání krve.

Antikoncepce bývá také často využívána slečnami pouze z důvodu bolestivé menstruace či vyhlazení pleti. Těmto problémům se nicméně dá předejít lehkým klusem. Při běhání se totiž uvolňuje hormon štěstí endorfin a ten zmiňované bolesti potlačuje. Nejlepší výkon je ženské tělo schopno podat během takzvané folikulární či či ovulační fáze menstruačního cyklu. V těle se totiž během těchto dnů vyskytuje zvýšená hladina estrogenu a steroidních hormonů, které stimulují tělo k fyzické aktivitě a navíc dochází k intenzivnějšímu spalování tukových zásob.

Dnes existuje poměrně značné množství nejrůznějších forem antikoncepce – od pilulek, přes nitroděložní tělíska, náplasti, ženské kondomy,… Jejich užívání je ale vždy nutno konzultovat s ošetřujícím lékařem a gynekologem. Dobré je stanovit předem krevní skupinu, některé druhy mohou být totiž nesnášenlivé k určitým druhům těchto přípravků a způsovat výše zmiňované nežádoucí účinky. A čím vyšší dávka hormonů, tím rizikovější je užívání těchto přípravků. Proto je třeba nejdřív zvážit všechna pro a proti.