Nenechal nikoho na pochybách a s přehledem si pohlídal očekávaný triumf. Jiří Čípa si v posledním díle letošního Triexpert Cupu v brněnských Pisárkách doběhl pro jasné vítězství a dosáhl tak na kýžený dvanáctý start, který se mu započítal do celkového pořadí. Stal se tak šampionem oblíbeného běžeckého poháru a příští středu při slavnostním vyhlášení v brněnské hvězdárně zaslouženě vystoupí na nejvyšší stupeň. Svých dvanáct startů proměnil ve stejný počet výher.

„Klaplo to, v práci mě naštěstí nevyslali na žádnou služebku, tak jsem mohl dorazit,“ culil se Čípa, jenž seriál opanoval i předloni.

Na šestikilometrové trati z Anthroposu do Pisárek dosáhl na čas 18:45 a druhého Jiřího Petra, se kterým běželi do obrátky společně, za sebou nechal o 31 vteřin.

Svěží vítr přinesla bronzová příčka Filipa Záveského, který letošní derniéru Triexpert Cupu proměnil ve svou historickou premiéru v seriálu. Za Čípou zaostal na trati o necelou minutu. „V Brně posledním rokem studuji a Triexpert Cup se vždy odehrává přes léto. Proto mi start vyšel až teď,“ zdůvodnil vytrvalec, jenž v atletice závodí za Českou Třebovou a brněnskou Moravskou Slavii.

Do předem nesplnitelné mise se pustil Lukáš Soural. Ještě před Pisárkami totiž železný muž seriálu, který letos nevynechal ani jeden závod, držel celkové první místo. K jeho udržení by však musel doběhnout před Čípou, jenže to se mu nepodařilo. Skončil čtvrtý a na vítěze ztratil lehce přes minutu.

„S takovou hlavou se běží hrozně těžce, když víte, že je to předem ztracené. Zkusil jsem zabojovat, ale nešlo to,“ povídal Soural s úsměvem.

Ženskou kategorii poznamenala absence prvních dvou závodnic celkového pořadí. Na start se totiž nepostavila ani letošní celková vítězka Triexpert Cupu Patrícia Puklová, ani druhá Zuzana Ožanová. Cestu k prvnímu místu tak měla otevřenou Mirka Pešáková, jež zaznamenala čas 24:09. Druhá finišovala jinak celkově třetí Lenka Topinková a třetí Anežka Langhammerová.

Letošní účast sice nelámala loňské rekordy i tak počet startujících zaslouží uznání. Celkově alespoň jeden díl okusilo 883 závodníků a počet na jeden závod jen málokdy klesl pod 250 účastníků.

„Je to otázka trendu. Běhy možná směřují trochu jinam, ale pořád je to úspěch,“ poznamenal ředitel seriálu Tomáš Kalina.

Slavnostní vyhlášení s posezením se odehraje ve středu 20. září v brněnské hvězdárně. Pro rezervaci míst piště na email jan.huppert@triexpertcup.cz.

Výsledky

Celkové výsledky