Závod, jenž nyní nese název Litovelská nealkoholická čtrnáctka, patří k inventárním kusům Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje. Letos se konal už jeho 34. ročník a opět byl předehrou populárního štafetového Bobr Cupu. Bohužel polomy, které v polovině srpna doprovodily vichřici nad střední Moravou, ovlivnily také trať oblíbeného běhu. Na jeho nuceně zkrácené trase triumfovali Petr Kučera a Jana Matějíková.

Ještě večer před startem závodu hlásil jeho ředitel Bohuš Barbořák z Ligy stovkařů Olomouc, že trať běhu je dokonale suchá a vhodná pro použití silničních bot. Jenže chyba lávky! Přes noc se nad střední Moravou přehnala důkladná dešťová mračna a sobotní dopoledne nabídlo sedmi desítkám běžců na lesních a polních cestách spíše skluzavku vybízející k obutí něčeho onačejšího.

Hned od startovního výstřelu se dopředu vydala dvojice favoritů Petr Kučera (SK Salix Grymov) a Pavel Dvořák (Biatlon Prostějov), která také doběhla v tomto pořadí do cíle s rozdílem jediné vteřiny. „Konečně se mi běželo letos dobře. S Pavlem jsme zvolili ideální tempo kolem 3:30 a jsem rád, že jsme dodrželi,“ pochvaloval si po doběhu vítězný veterán Kučera.

„Celou dobu jsem se vlastně držel za Petrem a v cíli už jsem neměl potřebu s ním sprintovat,“ usmíval se Pavel Dvořák.

Třetí s odstupem jedné minuty doběhl Stanislav Krajča z pořádající Ligy stovkařů Olomouc.“ Do pátého kilometru jsem spolupracoval s Jardou Martínkem, pak už jsem běžel sám. Bohužel kluci přede mnou byli v tu dobu daleko, takže jsem si doběhl pro třetí místo,“ konstatoval Standa Krajča.

To mezi ženami byla alespoň na prvním místě situace hned od úvodních metrů jasná. Od začátku si vpředu začala budovat pozici hlavní favoritka Jana Matějíková z Ligy stovkařů Olomouc, která s jistotou zvítězila před dvojicí Zuzana Svobodová (AK Drnovice) a Karolína Jedličková (Mattoni FreeRun Olomouc). „Ze začátku jsem se úplně nemohla rozběhnout, ale pak už to šlo. Nebyl to úplně ideální výkon, ale jsem ráda za výhru,“ řekla Matějíková.

To její soupeřky si pochvalovaly trať i počasí během závodu. „Mám ráda bahýnko, a kdyby bylo na trase ještě pár kopců, bylo by to úplně super,“ zářila druhá Zuzka Svobodová. Karolínu Jedličkovou zase potěšil především cenný skalp čtvrté Magdy Zdráhalové ve finiši. „Krásný závod a asi můj osobák na desítce,“ zářila Jedličková.

A byla tak jedním z mnoha běžeckých sluníček, která roztrhala jinak pošmournou oblohu nad Litovlí.

Výsledky

Foto 158× – TJ Liga100 Olomouc