O tom, že se Reebok vrací na trh s běžeckými botami a rozhodně to nehodlá dělat nenápadně, jsme už psali. Jejich novinka Floatride Run je dalším důkazem jejich strategie a snahy dělat boty jinak, výjimečně, unikátně a zapamatovatelně. Samozřejmě to dává smysl, kecek, které vypadají v zásadně stejně, máme v každé sportovní prodejně desítky, ne-li stovky. A jen těžko na něco, co nebude opravdu výjimečné, přilákáte zákazníky, kteří si za roky, kdy Reebok na trhu s běžeckými botami nefiguroval, našli své vyzkoušené modely vyzkoušených značek. Po trailové All Terrain 3.0 a objemové Harmony Road jsme měli možnost otestovat ultralehkou silniční Floatride Run, a přestože k ní můžeme mít jisté výhrady, celkový dojem je opět překvapivě dobrý.

Zajímavé, zvláštní a jiné – tato tři adjektiva vystihují Floatride Run v mnoha směrech. Na první pohled zaujmou netradiční svrchní vrstvou, kterou připomenou modely Flyknit od Nike a Boost od Adidasu a jež se podobá pletené ponožce. Obdobný pocit, jako vklouznutí do ponožky, vám připomene i obutí a bota přímo vybízí k vyběhnutí naboso. Svrchní materiál obepíná nárt a bota bez jazyka i jakýchkoliv švů nemá šanci nikde dřít. Dvě třetiny boty jsou tedy tvořené bezešvým pleteným elastickým materiálem, jenž Reebok nazývá Ultraknit.

Zdá se, že Ultraknit je ve všech místech stejně elastický, což je pro mě, člověka s širokou nohou, vysokou klenbou a tzv. řeckým typem prstů na nohou, hotové požehnání. Otázkou je, jak by bota seděla někomu s úzkým chodidlem. Pletený materiál působí hodně hutně, nicméně propouští dostatečné množství vzduchu, aby se v botách ani v letních parnech noha nepotila nebo alespoň zdaleka ne tak, jako v klasických keckách. Tkaničky se provlékají kostrou, která je přidělaná ke střední vrstvě podrážky a tím pádem nejsou tkaničky s pletenou „ponožkou“ horní vrstvy vůbec spojené.

Patní část kolem achilovky je vyrobená z pevnější, lehce polstrované hmoty připomínající neopren, kterou pro Reebok vyvinul výrobce podprsenek a jejímž cílem bylo minimalizovat odřeniny achilovek a pat. Na vnější straně podpírá patní část ohebný plastový proužek, který tvoří jeden celek s kostrou, do níž se šněrují tkaničky, a který brání tomu, aby se měkký patní materiál vyklenul nesprávným směrem. Ani po více než třech stech naběhaných kilometrech se neobjevilo na svrchní straně patní části žádné opotřebení, přičemž je to místo, kde mi (spolu s oblastí na svrchní vrstvě nad malíčky) boty praskají nejčastěji a kde se drobné trhliny objevují už velmi záhy. Tady se nemá co trhat a materiál se ani nijak nepromačkává.

Extrémně zajímavá je bota v tom, že neposkytuje žádnou oporu kotníkům – ty jsou naprosto volné, neboť patní část se svažuje směrem k boční straně klenby a pletený materiál horní vrstvy končí před kotníky. Ty mají tak maximální prostor k pohybu a nemůže se v žádném případě stát, že by vás tak bota mohla na kotnících jakkoliv dřít. V době, kdy se mnoho modelů naopak snaží poskytnout kotníkům větší nebo rovnou i velkou oporu, je to krok proti proudu. Osobně jej vítám, běh s volnými kotníky je pro mě extrémně příjemný.

Velice zajímavá je i vložka – její spodní strana je zvlněná, což jsem ještě u žádných jiných bot neviděla. Údajně by tím měl být zajištěný lepší odraz a je také možné, že se tím zajistí lepší flexibilita vložky, aniž by hrozilo, že se shrne látková vrstva. A pak tu jsou čísla, která ze spodní strany vložky plasticky vystupují. Po chvíli hledání se mi potvrdilo, že se jedná o osobní rekordy. Jejich držitelem je úspěšný běžec na střední vzdálenosti z osmdesátých let minulého století Sydney Maree, jenž byl svého času držitelem světového rekordu na 1500 m. Boty mají být podle vyjádření Reeboku poctou Mareeoho kecce, v níž v roce 1984 běhal (a kterou pochopitelně vyrobil právě Reebok).

Floatride Run je vybavena dvojí mezipodešví. První – bílou, tvoří Reebokem vyvinutá Floartide Foam, která má zvýšit návratnost energie. Podle testu, kterému boty podrobuje běžecký časopis Runner’s World poskytují Floatride Run větší návratnost energie než 97 % všech ostatních běžeckých bot.

Druhá, v mém případě barevná vrstva mezipodešve je vyrobená z pevnějšího materiálu EVA (tedy kopolymer ethylenu a vinylacetátu), která v pravidelných intervalech v přední části boty zasahuje do nižší vrstvy vyrobené z Floatride Foam. EVA drží nohu vycentrovanou v botě a znemožňuje tak jejímu případnému převalení se přes okraj, když by ji pletený svrchní materiál neudržel ve správné pozici.

Relativně plochý vzorek botu jasně předurčuje pro běh na silnici. Zvládne i lehčí terén, nicméně je třeba v něm dávat pozor – na ostrých kamenech, štěrku nebo makadamu je to pak spíš o cupitání a obezřetném kladení nohou, než o bezstarostném běhu s vypnutou hlavou. Jako vyloženě problematický jsem nicméně shledala běh po mokrém asfaltu, na kterém je trakce boty výrazně snížená a kecka často, nečekaně a nepříjemně podkluzuje.

Tam, kde se někteří recenzenti zdráhají botu doporučit kvůli příliš velkému množství novátorských prvků naráz, pro mě byla naopak příjemnou a vítanou změnou po nekonečném zástupu tolik podobných bot. Přestože číslování odpovídá běžným velikostem v českých obchodech, je určitě na místě botu raději vyzkoušet naživo, neboť tam kde mně skvěle seděla v patní části a kde mi svrchní vrstva perfektně přilehla k noze, by mohla někomu s užším chodidlem činit potíže. Druhou největší slabinou boty je její cena. S téměř 4000 korun za pár se Floatride Run řadí k tomu podstatně dražšímu, v čem lze běhat.

Pro začínajícího běžce představují příliš velkou investici, nicméně pokud hledáte lehkou silniční botu a nebojíte se zkusit něco nového (anebo vás boosty nebo flyknity pletenou svrchní vrstvou stihly zaujmout), není důvod nedat novému modelu od Reeboku šanci.

Dostupné jsou v příjemných barevných variantách – v dámském provedení v bílé, černo-bílé, tmavomodro-šedé, šedo-fialové a šedo-zelené a v pánském v černo-modré, bílé, černo-bílé a černo-zelené variantě.

Základní informace:

  • Drop: 8 mm
  • Hmotnost: 210 g (pro dámskou botu velikosti 40; oficiálně je udáváno 260 g pro pánskou botu ve velikosti 43)
  • Výška podrážky pod patou: 26 mm
  • Výška podrážky pod přední částí chodidla: 18 mm