Pátý ročník Podzimního běhu v Heřmanově Městci na Chrudimsku vyhráli na hlavní krosové desetikilometrové trati Karel Váňa z Čáslavi a triatlonistka Tereza Svobodová. V městě navíc probíhaly Dny evropského dědictví, takže šlo spojit příjemné s užitečným. A v Heřmanově Městci je toho k vidění opravdu dost – zámek, synagoga, kostel. Všechny prohlídky byly s průvodci.

Centrum závodu bylo v místním zámeckém parku. Odtud se vyrazilo do kopce ve směru zelené turistické značky, kde se běhá i slavný Pančavův běh. Takže startující čekalo souvislé dvoukilometrové stoupání se stometrovým převýšením. Poté dvoukilometrový sešup k hlavní silnici Čáslav Chrudim. Závěrečný kilometřík byl mírně dolu, nahoru a dolu. Desítkaři si tento okruh dali dvakrát.

Karel Váňa, který patří do rodiny světové rekordmanky Jarmily Kratochvílové, dal 38:24 minuty a s přehledem porazil spolufavorita z pardubické Hvězdy Miloše Kratochvíla – 39:50, oba jsou čtyřicátníci.

Třetí proběhl cílem nejlepší mladý Václav Rohlík z AC Pardubice – 40:28. Čtvrtý Petr Nechvíl z AC Choceň spojil zřejmě závod s návštěvou bratra, který zde žije – 41:47.

Terezka byla celkově šestá za 41:55. Druhá byla další známá čáslavská závodnice Péťa Dvořáková, která se k závodění vrací po mateřské – čtrnáctá za 44:35.

Podzimní běh měl početné obsazení na obou tratích. Běžela se totiž i pětka, ta měla spíše přes pět kilometrů (dle jedné GPS 5,4, byl zde navíc náběh na okruh). Tu vyhrál další Pardubák Tomáš Mocek za 20:31 před Tomášem Koubou z Čáslavi – 21:07.

Celkově třetí byla nejlepší žena tohoto závodu Katka Kubiasová z Vlčkovic u Hradce Králové – 23:23. Čtvrtý byl Matěj Michalčák za 24:03.

Druhou ženou v cíli byla Anna Krátká z Hvězdy Pardubice – celkově devátá za 26:21. Třetí ženou byla Andrea Ryčlová z pořádajícího BK Heřmanův Městec.

Na pětce bylo absolutní pořadí. Na desítce navíc veteráni nad 50 let. První Iva Lehárová z Pardubic – 55:08 a Jan Havlín z Chlumce nad Cidlinou 47:41. Třetí doběhl známý maratonec z KRB Chrudim Zdenda Petržílek za 58:29.

V místě dění vše klapalo a odsejpalo, trať byla vzorně označena, ceny věcné, ale kvalitní. Před hlavním závodem proběhly soutěže pro děti. Jediné doporučení – příště by to chtělo vyvěsit výsledky, když byla k dispozici nástěnka a tak by se předešlo chybě při vyhlašování.

Zdejší pořadatelé jsou však k nezastavení. Na sobotní odpoledne, 23. září, mají připravenu Pivní míli.