Ať už chceme či ne, nedostatečným spánkem škodíme nejen sami sobě, ale i svému okolí. Způsobujeme více dopravních nehod, oslabujeme naši imunitu, jsme nevrlí na kolegy v práci i své bližní, výkonnost v tréninku se také horší, nestíháme běžný denní režim, jsme citově labilnější. Lidé, kteří méně spí, se také častěji rozvádějí. A hůře regenerují. Proč? A které zásady dodržovat, abychom spánkem dobili potřebnou životní energii?

Zatemni si co nejvíce prostoru v místnosti, pokud možno místnost celou Kvůli správné produkci hormonu melatoninu. Hladina tohoto hormonu vzrůstá při nástupu tmy. Pokud spíme v osvětlené nebo nedostatečně zatemněné místnosti, hormon se nevylučuje v dostatečné míře. Melatonin navíc podporuje regeneraci organismu, a spíme-li málo, může se to na naší výkonnosti projevit.

Pravidelně regeneruj Pokud jsme výkonnostní sportovci a často podstupujeme náročné tréninky a dostatečně neregenerujeme, může se stát, že budeme mít problémy s usínám. Naše tělo totiž je pak překyselené. Sportovci, kteří podstupují alespoň jednou za čas pravidelné relaxační procedury, jistě ví, jaké to pro ně má přínosy.

Před spaním si dopřej teplou sprchu Uvolní napětí z prošlého dne, uvolní a prokrví celé tělo.

Pravidelně se hýbejte, ale ne v pozdních večerních hodinách Po 20. Hodině se doporučuje omezit pohybovou aktivitu, aby si tělo navodilo „klidový režim“.

Dodržujte předspánkové rituály Čištění zubů, klidový režim, četba oblíbené literatury, teplá sprcha. Předspánkové „rituály“ navodí podmíněné reflexy a tělo dostane signál, že je čas jít spát.

Dodržuj pravidelný spánkový i ranní vstávací režim Říká se, že každá hodina spánku před půlnocí se rovná 3 hodinám spánku po půlnoci. Půjdeme spát dříve, dříve vstaneme, více toho přes den stihneme. Nicméně některým z nás vyhovuje denní režim „sovy“, jiné patří zase mezi „ranní ptáčata“. Ať už patříme kamkoliv, měli bychom si ze spánku udělat běžný rituál.

Na posteli se přes den zbytečně nezdržuj, nejez, nepij, a nepracuj na ní Pokud postel využíváme na normální běžné denní činnosti, může se stát, že nebudeme moci usnout nebo se budeme pravidelně probouzet a ráno vstávat nevyspaní a nevrlí. Postel by měla sloužit jen ke spánku a k „partnerské aktivitě“.

Spi při optimální, spíše chladnější teplotě Nejlépe mezi 16 – 21°C.

Udělej si z ložnice a čistý pelíšek, kam se budeš každý večer rád vracet Ložní hygiena a „útulnost našeho pelíšku“ dělá divy a když se budeme každý večer do postele těšit, o dost pravděpodobněji se kvalitněji vyspíme než v zaneřáděném nebo neupraveném pelechu.

Dodržuj doporučenou délku spánku Optimální délka spánkového procesu se doporučuje mezi 7 – 9 hodinami.

Neřeš klíčové životní otázky, úkoly, ani se před spaním neuč Často neklid a zvýšená mozková činnost krátce před spaním vyvolává nepříjemné sny, ranní podrážděnost, problémy s usínáním a přerušovaný spánek. Krátce před usnutím bychom měli věnovat svůj čas klidovým a relaxačním činnostem.

Nejméně 3 hodiny před spaním se vyhni těžkým a sladkým potravinám i kávě Pokud se chceme vyhnout těžkosti, převalování ze strany na stranu, nekonečnému počítání oveček a celkovému nevyspání, doporučuje se 3 a více hodiny před spaním nekonzumovat kávu, tučné a smažené pokrmy, čokoládu, kořeněné jídlo a sladké ovoce.

Tak. A je čas jít spát.