Až v sedmém závodě se dostali účastníci Pražského běžeckého poháru cele na tvrdý povrch. O kilometr lepší běh aneb Běh Prahy 11 v Centrálním parku na Jižním městě vyhráli po výtečných výkonech Milan Janoušek a Petra Kotlíková.

Vítěz proletěl tratí jako blesk (nejen) za traťovým rekordem. Milan Janoušek, 26letý běžec z Kolína, původem fotbalista, který má dědečka boxera a judistu z Guineje, zvládl už desítku na Grand Prix v Praze 31:25 a půlmaraton za 1:09:53. Takže jedenáctka za 35:14? Není divu. Vybral i první prémii, takže si tu vydělal 4 100 Kč.

Také druhé místo se vykrystalizovalo už před náběhem do druhého okruhu. Utekl si za ním Pavel Skřivánek (37:01). Největší bitvu svedli dva borci, ucházející se o absolutní pořadí. Antonín Rektor, ač kopce nemiluje, paradoxně na Filipa Peřinku získával v drobných výbězích a teď se prodral znovu do čela.

„Milan to hned roztrhal, sice málem na začátku zabloudil. My jsme běželi ve třech tři kiláky, já se pak na otočce před půlkou odpoutal na třetím místě a to se už drželo. Víme o sobě s Filipem, hlídáme se. Od začátku jsem si říkal, že budu tahat, cítil jsem se líp. Pomalu jsem mu utíkal, v krátkých kopcích,“ potvrdil Antonín Rektor, vítěz posledních dvou ročníků PBP.

Mezi ženami kralovala Petra Kotlíková, 35letá běžkyně ze Sokola Pacov, loni na Běchovicích za solidních 38:31, která doběhla mezi všemi už pátá (40:05) také v traťovém rekordu. A hned sedmá byla Radka Churaňová. Loňská vítězka PBP Eva Slavíková zaběhla za 45:33 na třetí ženský stupeň vítězů.

„Počasí dobrý, spokojenost přiměřená,“ mohli hlásit i ostatní, celkem ke dvěma stovkám účastníků. „Servis okolo byl nadstandardní,“ pochvaloval si zkušený Antonín Rektor. Jen dopravní značení na sídlišti vyšlo na rozpočet několika jiných závodů… Běhaly tu děti, pořadatelé taky vybrali na charitu pro SOS vesničky přes 65 000 Kč.

Pražský běžecký pohár pokračuje v úterý 3. října v úterý Během okolo Džbánu ńa 8,1 km, čímžto se dostává poprvé i do Šárky, tradičního pražského terénu s lesy a skalkami. Poté se běží Žaludská osma na Točné, která změnila terín na 11. listopadu.

Žebříčky Pražského běžeckého poháru najdete zde: https://www.sportt.cz/…ls/serial/20