Loňská vítězka na maratonské trati Saar Challenge, domácí Jana Klinecká, která startovala v deset hodin, z MK Hlinsko při svém příchodu s úsměvem konstatovala: „Do poslední chvíle jsem doma sledovala počasí, pršet má začít ve dvanáct hodin.“ Jak řekla tak to bylo. Takže vytrvalci, starty dalších vln byly v devět na 67 km a v jedenáct na půlmaraton, vybíhali za suchého, ale zamračeného počasí. Doběh hlavně na těch delších tratí byl za deště, místy hustého.

Hlavní závod vyhrál nejlepší z kategorie 36 – 49 let za 5:36 hodiny Josef Veber z Tatranu Chodov. „Po startu jsem běžel až na osmém místě. Mladíci to pěkně nakopli. Já se snažil držet své tempo, které bylo však dost vysoké, ale nezahltit se. Postupně jsem šel dopředu a v závěru měl nakonec pohodový náskok. Díky tomu dešti jsem třeba namoklý kamenitý úsek z nejvyšší hory Žďárských vrchů, Devíti skal, raději opatrně sešel.“

Až do čtvrtého místa se umístili veteráni – Peter Matej (5:50), Jiří Štos (5:58) a Martin Linhart (6:02). Pátý byl loňský celkový vítěz Štěpán Dvořák (6:11).

Na dlouhé trati startovaly čtyři žena a všechny dokončily. Vyhrála Jana Pešková (7:59). Pro druhé místo a prvenství nad 50 let si z Brna přijela Vilma Podmelová (9:21). Šárka Sobotková s Evou Zajfrtovou uzavíraly za tmy, doběh po 20 hodině, za 11:02 závod. Obdivuhodný výkon.

Na maratonské trati si zopakovalo loňské prvenství Jana Klinecká – 4:17. V mužích vyhrál Tomáš Kendík za 3:29.

Nejpočetněji obsazen byl půlmaraton. Před dvěma roky vyhrál maraton, vloni nebyl a letos nejlepší na půlce Miloš Kratochvíl z pardubické Hvězdy. „Do osmnáctého kilometru jsme běželi ve dvojici. V lesním seběhu před městem jsem soupeři utekl.“ řekl v cíli Miloš (1:26). Druhý Filip Holík na něj ztrácel minutu.

Soutěž žen nevyhrála favorizovaná Lenka Ungerová (1:41), ale Karolína Kohoutková z Brna – 1:36 a celkové sedmé místo.

Třetí byla Míša Lánová z Hradce Králové – 1:46. Běžel i její trenér Filip Lán, který byl za 1:29 celkově třetí.