Běh má pomoci tělesně postiženým, nemocným a jinak zdravotně znevýhodněným spoluobčanům v Ostravě a bude realizován formou benefičního běhu. Jako třetí ročník se uskuteční s názvem „Běh pro Pavla“. Na trať závodů s délkou tratí 5 a 10 kilometrů chceme přivést jak výkonnostní běžce, tak i úplné amatéry a zdravotně postižené.

Výtěžek (včetně celého startovného) bude věnován potřebným. Třetí ročník je věnován Pavlovi Prunnerovi na pořízení chodítka a asistence k zlepšení životní situace.

Benefiční běh proběhne pod záštitou starosty městského obvodu Ostrava-Jih Bc. Martina Bednáře společně s garantem závodu Římskokatolickou farností Ostrava-Zábřeh ve spolupráci s organizací Young Life Česká republika, pobočkou Ostrava. Hlavním organizátorem akce je NADAČNÍ FOND BĚH PRO.

  • Akce se bude konat 21.10.2017 od 15 hodiny do 19 hodiny.
  • Start i konec závodu bude u Kostela Svatého Ducha v Ostravě – Zábřehu, ul. Kotlářová.
  • Start závodu bude v 16:00hod.
  • V 18:00hod proběhne vyhodnocení závodu a program bude pokračovat občerstvením a bude zakončen ohňostrojem u kostela Sv. Ducha.

Něco málo o Pavlovi a rodině

Pavel žije s bratrem Dominikem a svoji maminkou Renatou v Ostravě – Zábřehu.

Pavlík se narodil v roce 1993 s diagnózou DMO – kvadrospastická forma s těžkou mentální retardací. Je to kombinované postižení spojené s těžkým postižením motoriky a přidruženými problémy, v běžném životě je zcela závislý na druhé osobě. Je ležící, nekomunikativní, má vážné poruchu smyslů, především zraku a sluchu, je těžce inkontinentní. Pavlík je celý život v domácím prostředí, nikdy nebyl umístěn v žádném ústavním nebo podobném zařízení. Samotná každodenní manipulace a obsluha Pavlíka je fyzicky velmi náročná, jeden člověk to nezvládne. Vzhledem k tomu, že je odkázán jen na svoji maminku je zde nutná asistenční služba. Dalším důvodem je také starost o druhého syna Dominika, který má také diagnózu DMO – pravostranná hemiparéze, epilepsie a přidružené problémy. To znamená, že je ochrnutý na pravou stranu těla, špatně chodí. Má pravou nohu slabší a kratší, má nefunkční pravou ruku a je epileptik.

Přes všechny uvedené diagnózy se maminka samoživitelka snaží, aby oba synové měli šťastný a smysluplný život. Oba navštěvují speciální školy a kroužky, Pavel tančí alternativní balet a věnuje se divadlu (představení CIRKUS – BÍLÁ HOLUBICE, zde je možné Pavlíka podpořit každý čtvrtek, kdy probíhají divadelní zkoušky).

Cílem Renaty je dochovat v domácím prostředí a my tímto projektem chceme aspoň trochu pomoct.