Ano, další pražská část vyhlašuje svůj vlastní běžecký závod. Na 8. října 2017. Jako motivaci pro frekventanty své Běžecké školy tady v Malešickém parku, ale i další obyvatele z okolí, stejně jako ty, kteří zdejší část metropole ještě neobjevili.

A proč ji nepoznat z pohledu běžce? Ten má přece svůj unikátní půvab. Poběžíte kus po asfaltových chodnících v rekonstruovaném parku, kousek i přilehlým lesíkem směrem k Jarovu a přes zahrádkářskou kolonii zase nazpátek. Po běhu si jistě o něco víc zasloužíte i stejně číselně naladěné pivo.

„Pro nás je to největší sportovní akce tohoto roku, která zahrnuje jak závody, tak sportovní a volnočasový veletrh, na kterém mají možnost se prezentovat sportovní kluby a organizace sídlící na Praze 10. Přidanou hodnotou této jedinečné akce je pomoc 15letému Matějovi, který po zdravotní stránce neměl v životě příliš štěstí. Účastí na této akci tedy můžete nejen pomoci, ale také si zazávodit, seznámit se s oblíbenými i méně známými sportovními disciplínami a významnými sportovci Prahy 10," říká Kateřina Peštová, předsedkyně sportovního výboru zastupitelstva městské části Prahy 10.

Desítka na desítce patří do rozsáhlejšího úspěšného projektu Aktivní desítky. Závod bude mít každopádně nejen aktivační, ale i sportovní hodnotu. Vždyť která pražská část může mít právě desítku, tuhle regulérně poměřenou vzdálenost, běhanou po celém světě? Jedenáctka ani čtrnáctka třeba neznějí špatně, ale přece jen desítka, ta zvoní!

„Poběží se na pětikilometrovém okruhu a zvládne ji opravdu každý,“ říká Martin Dvořák, šéf pořadatelského týmu akce i Běžecké školy Prahy 10. „Pro naše běžce, s nimiž se tu každý týden potkáváme, to je buď motivace k pravidelnému usilovnějšímu tréninku, anebo inspirace, vůbec první setkání s číslem na vlastní hrudi. Což pak povzbudí do dalšího běhání i v chladnějším a tmavším ročním období,“ dodává.

Závodní kancelář pro registrace se otevře už v 11 hodin. Od 12.40 začnou běhat děti 200, 800 a 1 600 metrů. Ve 14 hodin vyrazí společně na okruh účastníci pětky i desítky.

Mezitím se můžete porozhlédnout po zdejším sportovním miniveletrhu (nabídne i cvičení jógy, pilates, badminton, inline bruslení, florbal, lakros a mnoho dalšího), vyslechnout koncert Moniky Bagárové, semifinalistky ČeskoSlovenské SuperStar, s hostováním její sestry Natálie, anebo si popovídat s bývalým hokejovým gólmanem Dominikem Haškem, olympijským vítězem v pětiboji Davidem Svobodou, krasobruslařským šampionem Tomášem Vernerem, který v Padok Icerink otvírá svoji školu, kanoistickým mistrem světa Martinem Fuksou či Antonínem Panenkou, snad nejslavnějším sportovcem Prahy 10.

I když tenhle legendární fotbalista Bohemians i Rapidu Vídeň toho sám, jak se nestydí přiznat, nikdy moc nenaběhal, běžcům s úctou vystřeli ze startovní pistole a rád jim podepíše diplomy.

Každý běžec získá závodní batůžek. A zároveň se může přihlásit do víkendového běžeckého dvojboje, který zahrnuje start na sobotním Běhu Prknovkou v Uhříněvsi (7. 10.) a nedělní Desítce na desítce. Nejlepší tři se budou vyhlašovat ve všech věkových kategoriích nejen v součtu, ale samozřejmě i na obou bězích samostatně.

Výtěžek ze startovného půjde potřebným, dostane ho 15letý obyvatel Prahy 10, nadaný violoncellista, který je dlouhodobým pacientem Fakultní nemocnice v Motole, kde absolvuje dialýzy. Dar, který chce použít na nákup počítače s bezdrátovou klávesnicí, mu předají přímo na místě herci ze seriálu Modrý kód.

Více informací najdete na webu www.aktivnidesitka.cz nebo na facebooku. Přihlášky vyplníte snadno a s předstihem na www.sportt.cz