Není na škodu podívat se někdy úplně jinam, než kam obvykle na závody jezdíme. Zejména, když v termínu není nic pro nás klasického, kde musíme být. A tak volba padla na Hrabovskou desítku v Hrabůvce u Hranic, kam jsem kdysi vedl své tréninkové kroky z internátu v Hranicích, když jsem tam studoval. Ale přiznám se, že jsem to tam tedy nepoznal. No, ono už je to dobrých 44 let.

Jiří Kubíček utekl na čtvrtém kilometru

Po první kilometru se na čele už držela jen dvojice běžců Jiří Kubíček ze Zlína /39:23/ a Lukáš Koudelka /AK Drnovice – 39:43/. Na čtvrtém kilometru pak Jiří Kubíček nastoupil, vytvořil si mírný náskok, který pak až do cíle kontroloval.

Třetí doběhl s odstupem Tomáš Bláha z Hranic /41:13/.

Marie Hynštová neměla soupeřky

Ihned po startu se Marie Hynštová /AK Drnovice – 51:21/ vydala sama zdolat trať, protože ve startovním poli neměla výkonnostně odpovídající soupeřky. V podstatě závodila jen s muži.

Druhá proběhla cílem Kateřina Gočaltovská /Sokol Skalička – 1:02:00/ a třetí Barbora Číhalová z Hranic /1:02:35/.

Hrabovská desítka se běžela již po šesté

V propozicích je uvedené, že Hrabovská desítka je horský běh. Podle profilu trati to tak vypadalo a převýšení 365 metrů v délce 9,7 km není vůbec zanedbatelné. Zejména, když se vlastně trasa, která vede po úbočí Moravské brány, zvedá asi do 5,5 km a pak už se letí z kopce do cíle. Pořadatelé SDH Hrabůvka, Obec Hrabůvka a Horňáček Hrabůvka připravili závod vzorně, jen je škoda, že v nedalekých Hranicích jim ve stejném termínu organizátoři akce Hranice běhají, uspořádali konkurenční horský trail na druhé straně Moravské brány. Bohužel. Snad se příště lépe domluví.

Zajímavý závod v perfektním prostředí

Velkou pochvalu dostali pořadatelé nejen za výběr trati, ale také za dokonalé značení. V podstatě se nedal zabloudit a myslím, že se to ani nikomu, jako loni, nestalo.

„Zítra běžím ve Zlíně, tak jsem se sem chtěl jenom přijet rozcvičit a nakonec jsem musel makat až do cíle,“ přiznal se mi Jiří Kubíček. „Sice se mi podařilo asi na čtvrtém kilometru trochu odskočit, ale náskok nebyl moc velký, tak jsem si vůbec nemohl odpočinout a šel jsem celý závod naplno.“

„Nezachytil jsem nástup a pak už s tím nešlo nic moc udělat,“ konstatoval Lukáš Koudelka. „Ale jsem spokojený, trať se mi moc líbila a výkon taky nebyl špatný.“

„Já vlastně běžel celou trať sám,“ smál se Tomáš Bláha. „Kluci přede mnou daleko vpředu, za mnou kus nikdo, byl to takový klus po lese.“

„Nemusela jsem dnes jít naplno, nebylo s kým závodit, tak jsem si jen trasu proběhla jako kvalitní tempový běh,“ řekla mi v cíli Marie Hynštová. „Ale trať byla moc hezká, měla jsem čas si ji prohlédnout,“ dodala nakonec.

A nebyla sama, komu se na Hrabovské desítce líbilo. Myslím, že byli spokojení všichni borci, co se dostali do cíle. A o to na takovém závodě hlavně šlo.