Vloni jako jistý celkový vítěz Českého poháru v běhu do vrchu František Vagenknecht z Jičína v jeho závěrečném klání ve Špindlerově Mlýně vystřílel ostré náboje hned v úvodu závodu a doběhl v poli poražených. Zaměřil se totiž na vítězství v rychlostní prémii po čtyř stech metrech závodu. Asi mu bylo tehdy jasné, že na Víta Pavlištu nemá. Pavlišta tehdy zapsal neskutečný čas 56:05. Letos, kdy má Franta jisté druhé celkové místo a prvenství ve čtyřicátnicích, pojal běh jako profík.

Samotný závod je po úvodním kolečku městem pěkná dřina, a proto je oprávněně zařazen do pohárové kategorie Super. Na běžce totiž čeká pět náročných výběhů, posledním je sedmisetmetrový výšlap na nejprudší sjezdovku Medvědína, a následných pět seběhů. Tedy přes 14 kilometrů se součtem stoupání téměř osm set metrů. Ty samé metry, tedy opět téměř osm set, musejí vytrvalci i naklesat. Start i cíl je totiž v centru města.

„Je to makačka a kdo to nezná nestačí se divit. Náročné jsou samo stoupání, ale ty seběhy dají nohám pěkně zabrat,“ konstatoval vrchařský guru Karel Šklíba, který zde reprezentoval pořadatele Českého poháru v běhu do vrchu.

Po rychlostní prémii jsou dále vypsány čtyři vrchařské. První dvě vyhrál Radim Berka z Kozákova, poslední dvě František, který se stal i celkovým vítězem za 65:34. Druhý Berka 67:27. Třetí domácí šampion ve skialpinismu Michal Štajtenský 67:38 a až čtvrtý celkový vítěz Českého poháru v běhu do vrchu Přemysl Ježek ze Slovanu Liberec.69:22. Pátý byl nejlepší junior závodu Jirka Křeček z Kolína – 70:04, který vyhrál rychlostní prémii.

Zajímavý souboj proběhl o druhé místo v pohárových padesátnících. Vítězný Bořek Jančík nebyl. Kategorii ve Špindlu vyhrál Vladimír Vacarda, ale mezi ním a Frantou Buřilem doběhl ještě Pavel Veselý. Vacarda a Buřil mají stejný počet bodů a vzhledem k pravidlům soutěže je v poháru druhý Buřil a třetí Vacarda.

Soutěž žen vyhrála celkově dvaadvacátá Lucie Luštincová – 80:29. Druhá byla nejlepší za kategorie 35 – 44 let a maminka malých dvojčátek, Pavel a Jirka, Renča Hájková z Maratonsavu – 81:20. Třetí nej z kategorie 45 – 54 let Jana Matyášová z Dolní Dobrouče – 82:27 a čtvrtá vítězka nad 55 let Blanka Paulů z Maratonstavu – 83:20.

Většina startujících na této nelehké „patnáctce“ pokořila hranici dvou hodin. Letos nedorazila Hanka Nádherová, která dvakrát za sebou pole uzavírala. I přes odvážný vstup do běhu si závod nejvíce užila Lenka Dupáčková z Prahy, která na trati strávila 2:40 hodiny.

Juniorky a muži nad 70 let mají poloviční trať. Vyhrála Gabriela Veigertová z Jičína, která byla před týdnem nejlepší v půlmaratonu v Benešově u Semil. Vloni si dala dlouhou trať pod 1:20 a letos ji absolvovala mimo soutěž. Sedmdesátníky tradičně Josef Metelka za 57:01.