Český reprezentant v chůzi na padesát kilometrů Lukáš Gdula z Hvězdy Pardubice patří spolu se svým otcem k pravidelným účastníkům Hornoředické desítky. Oba nechyběli na startu nedělního 41. ročníku v obci na Pardubicku, který se uskutečnil za extrémně náročných větrných podmínek a kam dorazili opravdu ti nejotrlejší běžci. Byla prostě celý závod vichřice.

Lukáš zde vyhrál v roce 2015, vloni byl druhý. Letos si dal celo traťové sólo a v čase 36 minut měl v cíli minutový náskok před dalším soupeřem.

Za ním probíhal zajímavý souboj o prvenství ve veteránech. Míra Vítek se celý závod předbíhal s druhým mladíkem v cíli. Za nimi cca dvacet metrů čekal na svojí příležitost Michal Vokolek. Mladík nakonec Mírovi unikl a ten měl co dělat, aby Vokolka v cílovém prostoru udržel za sebou, oba dali těsně pod 38 minut.

Zajímavostí ředického běhu je, že se již několik let uskutečňuje na úředně změřené trati. Nejdříve se běží náběh a poté dva větší okruhy cca 3 kilometrové a poté dva menší cca 2 kilometrové. Přes centrum závodu, místní fotbalový areál, se tedy probíhá čtyřikrát.